Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Vier jaar cel voor doodrijden Fleur

Politie

HILVERSUM - De 54-jarige Loosdrechter die op 16 maart vorig jaar zijn Porsche in de auto van Fleur Balkestein boorde, moet vier jaar de cel in. De rechtbank vindt dat de man verantwoordelijk is voor de dood van de 19-jarige Hilversumse.

Zijn 33-jarige zoon krijgt honderd uur werkstraf. Hem kan de dood van de jonge vrouw niet in de schoenen geschoven worden. Wel is hij medeplichtig aan het roekeloze rijgedrag waarbij zowel vader als zoon het risico op ongevallen op de koop toe namen.

De 19-jarige Fleur raakte na de aanrijding op de Nieuw Loosdrechtsedijk zwaar gewond. Twee weken later overleed zij aan haar verwondingen.

Schadevegoeding
De 54-jarige Loosdrechter moet de familie een schadevergoeding betalen van 6400 euro. Ook mag hij de komen vijf jaar niet meer achter het stuur kruipen. Zijn zoon mag het eerst volgende jaar geen auto meer rijden.

Twee weken geleden eiste de officier van justitie nog respectievelijk vijf en drie jaar celstraf. Het vonnis van de rechtbank valt met name voor de zoon veel lager uit omdat zij hem niet medeplichtig vinden aan de dood van Fleur.

De rechtbank vindt dat de dood van Fleur Balkestein aan de 54-jarige Loosdrechter is toe te schrijven omdat er sprake was van roekeloos rijgedrag. Vader en zoon reden in de vorm van een wedstrijd met meer dan 100 kilometer per uur over de Loosdrechtsedijk. Terwijl daar de toegestane maximale snelheid 50 kilometer per uur lager ligt.

Bloedgang
Daarbij verwijst de rechtbank in haar vonnis naar de getuigenverklaringen die onder meer zeggen dat er met een bloedgang gereden is. "Door zo hard te rijden namen zij het risico op ongelukken op de koop toe”, aldus het vonnis.

Ook neemt de rechtbank het de Loosdrechter zeer kwalijk dat hij met te veel alcohol achter het stuur zat. Terwijl dat niet de eerste keer is dat de man voor rijden onder invloed beboet is.

De zoon heeft volgens het vonnis bijgedragen aan het verwerpelijke rijgedrag van de vader. Hij zat zijn vader in zijn Mini Cooper op de hielen. Maar de dood van Fleur kan niet aan hem worden toegeschreven. Daarvan wordt hij vrijgesproken.

De Porsche van de 54-jarige verdachte kwam  op 16 maart vorig jaar rond 21.45 uur vanuit Hilversum met ongeveer 160 km per uur over de Nieuw-Loosdrechtsedijk aangereden, op de hielen gezeten door zijn zoon in een Mini Cooper, toen Fleur haar auto vanaf een zijweg de Dijk opstuurde richting Hilversum. Een paar seconden later boorde de Porsche zich in de linker zijflank van de Toyoto van Fleur. De jonge vrouw werd levensgevaarlijk verwond overgebracht naar het UMC waar zij twee weken later overleed aan de complicaties van het ongeluk.

De vader en zoon hebben twee weken om tegen het vonnis in hoger beroep te gaan.

Uit de krant