Met 2 miljoen euro is De Rechercheur aan de Kapelstraat gerealiseerd, luidt een voorbeeld.
Met 2 miljoen euro is De Rechercheur aan de Kapelstraat gerealiseerd, luidt een voorbeeld. Foto: Bastiaan Miché

Corporaties luiden noodklok over nieuw voorstel rioolheffingen

Politiek

HILVERSUM Trek als de wiedeweerga het nieuwe voorstel rioolheffingen in. Dat is de duidelijke kreet van de drie woningcorporaties en drie huurdersbelangenverenigingen. Als de Hilversumse politiek hier toch ja tegen zegt, dan zijn de gevolgen voor toekomstige investeringen groot én zijn de huurders gegarandeerd de dupe van dit nieuwe beleid.

Dat is de boodschap van Joan van der Burgt aan het adres van het college van burgemeester en wethouders. De bestuurder heeft een brief geschreven aan de gemeenteraad namens de Alliantie, Dudok Wonen, Het Gooi & Omstreken en de huurdersbelangenverenigingen van de drie woningcorporaties.

Struikelblok
Het grote struikelblok is het voorstel om de rioolheffing in rekening te gaan brengen bij of via de eigenaar (de corporaties) in plaats van bij de gebruiker (de huurder). Van der Burgt meldt dat deze verandering ingrijpende en negatieve gevolgen gaat hebben voor beide partijen. Daarmee doelt zij bijvoorbeeld op de woonlasten van de huurders.

Kosten
"Jaarlijks betekent de verlegging van de rioolheffing naar de corporaties in Hilversum namelijk een extra uitgave van 2,4 miljoen euro", schrijft de directeur van de Alliantie. "Hier kunnen wij gemiddeld jaarlijks ongeveer 125 bestaande woningen voor verduurzamen. Dit scheelt de huurders met de laagste inkomens enorm in de kosten", schetst zij de gevolgen.

Incasso
Als de gemeente de gebruikersheffing via de woningcorporaties oplegt, wat sowieso niet de taak is van de corporaties, dan verandert er het nodige. Van der Burgt waarschuwt dat de corporaties dan geconfronteerd worden met extra administratieve handelingen, de afhandeling van incassowerkzaamheden én zij dragen het incassorisico.

Ellende
Volgens de zes ondertekenaars van de brief druist het voorstel om de rioolheffing van gebruiker naar eigenaar te verschuiven ook in tegen de vorig jaar gemaakte prestatieafspraken. Daarom zijn de corporaties en huurdersbelangenverenigingen ook verbaasd over dit voorstel. Om ellende te voorkomen doen zij na de behandeling van de kadernota afgelopen woensdag een dringend beroep op de gemeenteraad om het voorstel van tafel te halen. 

Keuzes maken
"Wij kunnen ons geld maar één keer uitgeven en als we gezamenlijk 2,4 miljoen betalen aan gemeentelijke rioolheffing dan betekent dat wij keuzes moeten maken", vertelt ze. "Transformatie van kantoorgebouwen, nieuwbouwprojecten, verduurzamen van woningen of rioolheffing betalen aan de gemeente? Een concreet voorbeeld van wat we kunnen doen met circa 2 miljoen euro is de realisatie van achttien woningen aan de Kapelstraat", meldt de directeur tot slot.

Uit de krant