Afbeelding
Foto: André Verheul

Extra controles bij Hilversumse sportclubs op drankverkoop

Politiek

Hilversum - Sportverenigingen in Hilversum kunnen rekenen op extra controles nu blijkt dat het minderjarigen daar zeer eenvoudig alcoholische drank kunnen kopen. Aanleiding is het zogenaamde jaarlijkse Mysteryshoponderzoek waarbij 17-jarigen verschillende locaties bezochten waar drank wordt gekocht.

Het onderzoek, in opdracht van de GGD en de regiogemeenten, vond plaats tussen maart en juni dit jaar. Ten opzichte van vorig jaar hielden iets minder verkopers zich aan de leeftijdsgrens. De naleving daalde van 68 naar 64 procent. “Ondanks dat de daling minimaal is, is het resultaat niet goed", erkent ook burgemeester Pieter Broertjes. "We waren de afgelopen jaren op de goede weg. Vooral sportkantines blijven nog achter met de naleving. We zullen hier het komende jaar dan ook extra maatregelen voor treffen.”

MysteryKids
In Hilversum deden twee 17-jarigen bij 52 locaties in totaal 104 aankooppogingen gedaan (per locatie twee aankooppogingen door een 17-jarige jongen en een 17-jarig meisje). Bij 24 locaties (46.2 procent) is het beide keren niet gelukt om alcohol te kopen door de 17-jarige MysteryKids. Bij negentien locaties slaagden de jongeren een keer. Bij negen verkooppunten hadden zowel de jongen als het meisje succes.

Vooral bij sportverenigingen was het gemakkelijk scoren. Van de twaalf bezochte clubs kregen vier keer beide 'onderzoekers' hun bestelling mee. Bij vijf verenigingen slaagde alleen de jongen of het meisje. Ook bij cafetaria en horeca lukte het nog vrij vaak om drank mee te krijgen, al zijn de cijfers niet zo dramatisch als bij de sportclubs. Supermarkten en slijterijen scoren wel goed als het gaat om de naleving.

Waarschuwing
Alle bezochte zaken ontvangen van hun gemeente een brief met het resultaat van het mysteryshoponderzoek; een compliment als het goed ging en een waarschuwing met verbetertips als het niet goed ging en jongeren onterecht alcohol mee kregen. De resultaten worden meegenomen in de prioritering van bezoeken/controles door de toezichthouders.

Sporadisch
De gemeente Hilversum geeft in een persbericht dat jongeren onder de 18 jaar nog steeds eenvoudig aan drank komen en alcoholverstrekkers slechts sporadisch worden betrapt en beboet op de verkoop onder de 18 jaar. "Vanuit het Preventie- en handhavingsplan alcohol jeugd Gooi en Vechtstreek 2017-2020 wordt als nieuw element de inzet van mysteryshoppers bij het toezicht opgepakt. Aankooppogingen van de mysteryshoppers worden daarbij door de Drank- en Horecawet (DHW)-toezichthouders geobserveerd en indien nodig kan direct handhavend worden opgetreden. Dat bespaart veel observatietijd en vergroot de pakkans."

Uit de krant