Karima Azzofri en Marit van Dijk tijdens de finale.
Karima Azzofri en Marit van Dijk tijdens de finale. Foto: ProDemos

Hilversumse scholieren lezen hun eigen 'troonrede' voor

Politiek

Hilversum - Een bijzondere dag voor Karima Azzofri en Marit van Dijk uit Hilversum. De twee leerlingen van het Roland Holst College stonden deze week in de finale van de landelijke schrijfwedstrijd Pimp de Troonrede van ProDemos.

De twee bereikten de eindstrijd met hun pleidooi voor meer voorlichting over smartphoneverslaving onder jongeren en de ontwikkeling van een zelftest. De jury, met daarin onder meer oud-Tweede Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven, sprak van een goed onderwerp, vertellen de twee scholieren een dag later. "Ze vonden het een onderwerp waar nog niet veel aandacht aan wordt besteed, maar wat steeds bekender wordt."

Een jaar geleden ging de winst naar Roland Holst-leerling Stevie Bos uit Nederhorst den Berg. Zij pleitte voor meer aandacht op politieopleidingen voor de omgang met slachtoffers van seksueel geweld. Dit keer viel de Hilversumse school niet in de prijzen. Isabella de Munck uit Leiden was met haar alternatieve troonrede over duurzame kleding de uiteindelijke winnaar.

Toch was het voor de twee 4 havoscholieren bijzonder om in de finale te staan. De van oorsprong opdracht voor het vak maatschappijleer was volgens hun docent goed genoeg om ingestuurd te worden naar ProDemos. Van de in totaal 86 ingestuurd 'troonredes' bleven er vijf over. Voor de schoolopdracht mag je ervan uitgaan dat Azzofri en Van Dijk toch zeker een ruime voldoende krijgen.

Uit de krant