Hans Roos werd begin 2016 door zijn collega's nog uitgeroepen tot beste politicus van Hilversum.
Hans Roos werd begin 2016 door zijn collega's nog uitgeroepen tot beste politicus van Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

Fractievoorzitter Hilversum1 zat fout, maar van zelfverrijking is geen sprake

Politiek

HILVERSUM - Het onderzoek naar fractievoorzitter Hans Roos van Hilversum1, door zijn bestuur beschuldigd van fraude, lijkt met een sisser af te lopen. Uit onderzoek blijkt nu weliswaar dat Roos zich schuldig heeft gemaakt aan integriteitsschending. Echter, aldus burgemeester Pieter Broertjes, is de zaak qua omvang beperkt en bovendien heeft de politicus zichzelf niet verrijkt. 

Dit voorjaar barstte de bom binnen de eenmansfractie. Roos werd door zijn fractiemedewerkers (en tevens bestuursvoorzitter en - penningmeester) Roland van de Akker en John Tammer beschuldig van 'niet legitiem handelen'. De fractievoorzitter kon echter 'gewoon' doorgaan onder dezelfde partijnaam, omdat hij op persoonlijke titel in de gemeenteraad was beland. 

Burgemeester Pieter Broertjes gaf afgelopen zomer nog aan ervan te balen dat de kwestie naar buiten was gekomen. De persoon Hans Roos en de politiek in het algemeen werden namelijk ernstig beschadigd, was zijn mening. Hij kon echter niets anders dan een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar het handelen van Roos.

Dat onderzoek, uitgevoerd door BING (Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten), ligt nu op tafel en wordt komende woensdag besproken in de gemeenteraad. In het rapport staat dat de partij jarenlang een vergoeding heeft ontvangen voor het huren van een accommodatie voor partijbijeenkomsten.

De locatie is de Joodse begraafplaats aan de Vreelandseweg waar Roos nauw aan verbonden is. De rekeningen zijn tot dusver echter nooit betaald, terwijl dat moet gebeuren in het jaar dat de rekening wordt ingediend. Roos geeft in dat onderzoek aan dat de de totale rekening pas aan het einde van de raadsperiode - in maart 2018 - wordt betaald. Het zou gaan om een totaalbedrag van 4433 euro. 

In het rapport valt verder op dat Van den Akker en Tammer totaal geen medewerking hebben verleend aan het onderzoek. Meerdere malen probeerden de onderzoekers ook hen te interviewen over deze zaak, maar iedere keer zegden zij op het laatste moment af of reageerden helemaal niet.

Desondanks concludeert Broertjes  dat er 'sprake is van handelen in strijd met de Verordening op de fractieondersteuning en schending van de 'Gedragscode Integriteit volksvertegenwoordigers in de gemeente Hilversum' en kwalificeert het daarom als een integriteitsschending door de fractie Hilversum1. Het is aan de raad om consequenties te verbinden aan het rapport.

De burgemeester stelt verder vast dat de zaak qua omvang beperkt is en dat de heer Roos zich met dit handelen niet persoonlijk heeft verrijkt. Broertjes wil daarom nog een gesprek hierover voeren met Roos en geeft de partij een schriftelijke waarschuwing. Ook moeten alle rekeningen voor de komende jaarwisseling zijn betaald. 

Uit de krant