Afbeelding
Foto: Albert van der Linden

Vragen over toezicht veehouderijen in Hilversum

Politiek

HILVERSUM - GroenLinks Hilversum maakt zich zorgen over het toezicht op veehouderijen binnen de gemeente. De partij heeft daarom een serie schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Aanleiding voor de vragen is een uitzending van Een Vandaag over het falend toezicht op de veehouderijen in Brabant. Twaalf van de vijftien gemeenten hielden gebrekkig toezicht, melden fractievoorzitter Jan Kastje van GroenLinks en -medewerker Frank Kool. "Bij sommige bedrijven was de laatste controle dertien jaar geleden. In sommige gevallen waren er veel meer dieren aanwezig dan de vergunning toe liet, waardoor sprake was van dierenleed en te veel uitstoot van schadelijke stoffen die gezondheid van mens en dier kunnen aantasten. Dat dit niet ongevaarlijk is bewijst de Q-koorts crisis."

Kastje en Kool beseffen dat het aantal veehouderijen in Hilversum beperkt is. Aan de ene kant is dit overzichtelijk, maar tegelijk bestaat de kans dat deze verantwoordelijkheid in de vergetelheid belandt.

GroenLinks wil daarom onder meer antwoorden op vragen hoe het toezicht in Hilversum op veehouderijen is geregeld, hoeveel controles er de voorbije vijf jaar zijn geweest en wie die controle uitvoert. Ook moet duidelijk worden welke ongeregeldheden er zijn vast gesteld en wat vervolgens de maatregelen waren. 

Uit de krant