Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

'Blijverslening' in Hilversum komt er niet

Politiek

HILVERSUM - Ouderen in Hilversum kunnen straks geen gebruik maken van de zogenaamde blijverslening. Volgens het college van burgemeester en wethouders (B&W) is er namelijk nauwelijks vraag naar. 

In de zomer vorig jaar stelde de gemeenteraad - middels een motie - voor om de lening, waarmee oudere inwoners hun woning zo aan kunnen passen dat zij langer zelfstandig thuis kunnen wonen, in te voeren. Een half jaar later besloten B&W eerst bij andere gemeenten, waar de blijverslening al actief is, te kijken hoe het daar gaat. Het zou immers zonde zijn als na invoering blijkt dat er nauwelijks animo is voor deze blijverslening, was de gedachte.

Slechts enkele
Nu blijkt er nog steeds nauwelijks tot geen vraag is naar de blijverslening. "Hoewel de lening in enkele tientallen gemeenten op dit moment wordt aangeboden, zijn er tot nu toe in heel Nederland slechts enkele leningen verstrekt (minder dan 10)", schrijft woonwethouder Nicolien van Vroonhoven.

Ambtenaren van de betreffende gemeenten zouden hebben aangegeven dat ouderen niet snel investeren in de eigen woning. "Daarnaast zijn ouderen gewend dat je zo snel mogelijk je leningen moet aflossen en daardoor is er weinig bereidheid om op latere leeftijd (hypothecaire) leningen af te sluiten. De bekendheid en bereidheid is nog onvoldoende ontwikkeld. Dit zal in Hilversum naar verwachting niet anders zijn."

Ondersteunen
Bovendien wordt de lening op dit moment door geen enkele gemeente in de regio Gooi en Vechtstreek aangeboden. "Op dit moment zetten we wel in regionaal verband in op het ondersteunen van ouderen met een (latente) verhuiswens door middel van wooncoaches", aldus Van Vroonhoven. "Inzetten op verhuizen bevordert het geschikt wonen van ouderen en de doorstroming op woningmarkt."

Uit de krant