Willem van der Spek: verhoudingen binnen politiek nu veel beter dan vroeger.
Willem van der Spek: verhoudingen binnen politiek nu veel beter dan vroeger. Foto: Gooi en Eembode

Nieuwe wethouder heeft een week getwijfeld over functie

Politiek

HILVERSUM - De nieuwe CDA-wethouder Willem van der Spek, opvolger van de naar Australië vertrekkende Nicolien van Vroonhoven, was tussen 1998 en 2000 al eens eerder wethouder in Hilversum. Destijds liepen de spanningen binnen de coalitie zo hoog op dat de inmiddels 70-jarige Hilversummer moest opstappen. Het struikelblok toen? De HOV-busbaan.

In de week waarin werd aangekondigd dat de omstreden busbaan er toch echt gaat komen, presenteerde Van der Spek zichzelf als de nieuwe wethouder. Maandag 18 december is het officiële moment. Hij neemt vanaf dan (nagenoeg) alle portefeuilles over van Van Vroonhoven, waaronder Wonen en Grondzaken, Beheer en Openbare Ruimte en Natuur, Milieu en Duurzaamheid.

Vraag alleen is nog of de nieuwe wethouder zich ook gaat bezighouden met de samenwerkingsovereenkomst van het Goois Natuurreservaat (blijft Amsterdam wel of niet hier deel van uitmaken?).

Zeker is wel dat Van der Spek na de verkiezingen en de daaruit komende coalitie er alweer mee stopt. Hij heeft, zegt hij, er een week over moeten nadenken toen hem het wethouderschap werd aangeboden. Hij kon zich namelijk nog goed de slechte verhoudingen binnen de Hilversumse politiek van rond de eeuwwisseling herinneren.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant