De PvdA moet zich houden aan een strak tijdschema.
De PvdA moet zich houden aan een strak tijdschema. Foto: Bastiaan Miché

Spannende maand voor PvdA Hilversum

Politiek

HILVERSUM - Haast maken is een must bij de Hilversumse PvdA om begin volgend jaar mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Over een maand moet er een definitieve en compleet nieuwe lijst zijn. Lukt dat niet dan is het einde verhaal, blijkt uit een brief van het landelijk partijbestuur.

Die greep vorige maand in nadat tijdens een ledenvergadering de bom barstte en prominente leden een motie van wantrouwen indienden tegen het bestuur. Ophef was er onder meer over de conceptkandidatenlijst met daarop bovenaan twee 'onbekende' nieuwelingen Joop Lahaise en Jacqueline Kalk. Het bestuur schorste die avond de vergadering en schakelde het landelijke partijbestuur in.

Die kondigde een onderzoek aan. Dig Istha en Fouad Sidali, twee prominente PvdA'ers, spraken sindsdien met alle betrokkenen en hebben gerapporteerd aan het partijbestuur. Die meent nu dat die de regie in handen moet nemen. "Het is naar oordeel van het partijbestuur niet verstandig om de geschorste ledenvergadering opnieuw bijeen te roepen om het verkiezingsprogramma en de lijst in de huidige vorm vast te stellen", schrijft het bestuur aan de Hilversumse leden. 

Daarom komt er een nieuwe kandidatenlijst. Een onafhankelijk kandidaatstellingscommissie, bestaande uit Istha, Sidali en oud-minister Jet Bussemaker zal deze nieuwe lijst in de aanloop naar een algemene ledenvergadering (waarschijnlijk) op 8 januari presenteren. Leden van de afdeling Hilversum kunnen hun belangstelling voor een plaats op de kandidatenlijst vóór komende zaterdag 16 december 23.59 uur per e-mail bekend maken. Deze sollicitatie bevat een motivatiebrief, een curriculum vitae en een lijstje met tijden waarop mogelijk met de onafhankelijke kandidaatstellingscommissie een gesprek kan worden gevoerd.

Óók kandidaten die al op de huidige conceptlijst staan dienen opnieuw, volgens bovenstaande procedure, te melden of zij nog steeds belangstelling hebben. Die zondag of maandag daarna worden de kandidaten waarmee de kandidaatstellingcommissie een gesprek wil voeren - en die dus tot de kandidaatstellingsprocedure worden toegelaten - hiervan per mail of telefonisch op de hoogte gesteld. De gesprekken vinden plaats op dinsdag 19 december na 17.00 uur en op woensdag 20 december gedurende de hele dag.

Op donderdag 21 december volgt er een mail naar alle leden met een agenda voor een volgende ledenvergadering plus een nieuwe conceptkandidatenlijst. Deze lijst en het conceptverkiezingsprogramma zal dan aan de ALV worden voorgelegd ter vaststelling. Voorlopig is dat maandag 8 januari 2018 om 20.00 uur. "Dit zijn buitengewone maatregelen, en wij beseffen ons heel goed dat er een grote tijdsdruk op het gehele proces staat", schrijft het bestuur. "Dit komt doordat de kandidatenlijst op 14 januari ingediend moet worden bij het partijbestuur. Als dat niet lukt, dan doet de PvdA niet mee met de lokale verkiezingen in Hilversum."

Uit de krant