De werkzaamheden op de A27.
De werkzaamheden op de A27. Foto: Bastiaan Miché

'Slim op de A27' helpt automobilisten spits A27 te mijden

Buurt / wijk

REGIO - Rijkswaterstaat beseft dat er na de zomervakantie in de spitsuren lange files kunnen ontstaan op de A27 bij Hilversum waar momenteel werkzaamheden plaatsvinden. Daarom worden er verschillende maatregelen genomen.  'Slim op de A27' is één van de maatregelen.

Doel van 'Slim op de A27' is automobilisten die regelmatig in de spits op de A27 rijden, te verleiden de spits te mijden. Dit kan door bijvoorbeeld voor of na de spits te vertrekken, thuis te werken of de auto te laten staan en de fiets of het openbaar vervoer te nemen. Met deelname aan 'Slim op de A27' kunnen automobilisten een beloning ontvangen. De periode van belonen loopt van 4 september 2017 tot en met 25 februari 2018. Automobilisten die meer willen weten over 'Slim op de A27' kunnen informatie vinden op: www.slim-op-de-A27.nl.

Verkeersonderzoek

De deelnemers zijn geselecteerd aan de hand van een verkeersonderzoek dat van 29 mei 2017 tot en met 21 juli 2017 op de A27 heeft plaatsgevonden. Gegevens uit het onderzoek leverde informatie op over hoe vaak automobilisten de A27 passeerden gedurende vier aaneengesloten weken. Automobilisten die voor deelname in aanmerking komen, worden per brief uitgenodigd deel te nemen. 'Slim op de A27' werkt volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens. De gegevens van de deelnemers worden vertrouwelijk behandeld en alleen gebruikt voor dit project.

Beloning

Deelnemers ontvangen een geldelijke beloning voor maximaal drie maanden wanneer zij van 6.30 uur en 9.30 uur de A27 tussen Stichtse Brug en Utrecht-Noord en de N417 tussen Hilversum en Utrecht-Noord mijden. Als automobilisten na drie maanden de ochtendspits blijven mijden, ontvangt men nog eens drie maanden spaarpunten. Deze spaarpunten ontvangen de deelnemers ook als zij de A27 tussen Eemnes en Stichtse Brug mijden in de avondspits, tussen 15.30 uur en 18.30 uur. De punten kunnen ingewisseld worden voor kortingen en producten.

Op de A27 en de A1 staan 's ochtends en 's avonds regelmatig files. Daarom worden de A27 en de A1 tussen Utrecht-Noord, knooppunt Eemnes en aansluiting Bunschoten-Spakenburg verbreed. Zo kan het verkeer straks beter doorrijden en worden de regio's Utrecht en Amersfoort, maar ook de andere regio's zoals Almere beter bereikbaar. De werkzaamheden worden tussen juli 2017 en december 2018 uitgevoerd.

Beter Benutten

'Slim op de A27' is onderdeel van het programma Beter Benutten Metropoolregio Amsterdam (MRA). Onder de noemer Beter Benutten nemen partners in de MRA ongeveer 30 maatregelen om voor 2018 de reistijd op de drukste knelpunten in de spits te verbeteren met 10 procent. Deze partners zijn het bedrijfsleven, de provincies Flevoland en Noord-Holland, de Vervoerregio Amsterdam, gemeenten en het Rijk.

Uit de krant