De eerste auto - van de gemeente Hilversum - reed vandaag om 13.00 uur over de brug, waarmee de brug officieel werd geopend.
De eerste auto - van de gemeente Hilversum - reed vandaag om 13.00 uur over de brug, waarmee de brug officieel werd geopend. Foto: Gemeente Hilversum

Eerste Kanaalbrug weer open voor verkeer: ‘We kunnen er weer een lange tijd mee vooruit’

Vervoer & Verkeer

HILVERSUM - De eerste kanaalbrug is weer open voor gemotoriseerd verkeer. De brug, die de Vreelandseweg verbindt met Kortenhoef en een belangrijke doorgang is, was sinds 20 november afgesloten. De kanaalbrug was aan het eind van zijn levensduur en aan vervanging toe. 

Afgelopen maand is de nieuwe brug geplaatst in het weekend van 2 en 3 februari en de laatste weken is de brug verder afgebouwd. Een verandering ten opzichte van de vorige brug is dat de rijbanen breder zijn, terwijl de brug zelf niet breder is geworden. De rijbanen konden worden verbreed, doordat op de nieuwe brug het voetpad niet terugkomt omdat er in 2007 een aparte langzaamverkeersbrug voor fietsers en voetgangers naast is gelegd.

Projectwethouder Arno Scheepers: “Het is heel fijn dat de kanaalbrug weer open is voor verkeer. We kunnen er weer een lange tijd mee vooruit. Ik ben hartstikke trots op de inzet van de betrokken ambtenaren en de partijen die betrokken waren bij de uitvoering, hoofdaannemer B. van Hees en Zonen Nieuwegein en onderaannemer Knook Staal en Machinebouw Moerdijk. Dit is een belangrijke investering in de toekomst van onze infrastructuur, vooral voor de inwoners van ’s-Graveland.”

Achtergrond
De verkeersbrug, ook wel de Eerste Kanaalbrug genoemd, is een historisch monument uit 1931 ontworpen door de latere NSB-oprichter Anton Mussert toen hij nog hoofdingenieur was van de Provinciale Waterstaat van Utrecht. De hoofdconstructie was negentig jaar oud. Gedurende deze periode is steeds (groot) onderhoud gepleegd en hebben diverse kleine renovaties plaatsgevonden. De kanaalbrug was nu aan vervanging toe.

De brug is onderdeel van het Hilversums Kanaal. Het is een zogeheten tweelingbrug: ter hoogte van Kortenhoef ligt precies eenzelfde brug. De nieuwe Kanaalbrug heeft de originele look gekregen en is uitgevoerd in NS-groen. De tweelingbrug ter hoogte van Kortenhoef krijgt dezelfde NS-groen kleur, binnen het meerjaren-onderhoudsprogramma.

Civiele kunstwerken
De gemeente Hilversum is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte en daarmee ook de civiele kunstwerken binnen de gemeente. Civiele kunstwerken zijn bouwwerken die gemaakt zijn van metselwerk, beton, hout, staal of kunststof. Er zijn 44 kunstwerken in beheer, circa 18,8 kilometer muren/hekken en circa 39,9 kilometer beschoeiing. De totale vervangingswaarde van het areaal wordt geschat op ruim 42 miljoen euro. De nieuwe Kanaalbrug is gebouwd naar de huidige gebruikseisen. De totale aanneemsom bedraagt 1.069.000 euro.

Uit de krant