Afbeelding
Foto: HilversumsNieuws

Hilversum start met uitbreiding betaald parkeergebied op 1 juli: Oost als eerste aan de beurt

Vervoer & Verkeer

HILVERSUM - Het was al aangekondigd maar binnenkort is het echt zover: de uitbreiding van het betaald parkeergebied in Hilversum. Er komt betaald parkeren in alle gebieden tot en met de buitenring. Oost is op 1 juli als eerste aan de beurt. 

De voorbije jaren is het betaald parkeergebied stukje voor stukje groter geworden, maar bij de presentatie van het nieuwe coalitieakkoord van Hart voor Hilversum, VVD, CDA en GroenLinks werd het betaald- en vergunningparkeren tot aan de buitenring al aangekondigd. Doel is, aldus het college van burgemeester en wethouder, ‘bijdragen aan het leefbaar en bereikbaar houden van Hilversum en meer mogelijkheden creëren voor woningbouw’.

Het uitbreiden van het betaald parkeergebied gebeurt in vijf stappen. Per stap komt er een gebied bij. Hilversum start in de wijk Oost waar vanaf 1 juli 2024 betaald parkeren ingevoerd wordt. Daarna volgen Sportpark en Zuid (1 november), Oude Haven (1 februari 2025), Raadhuis (1 mei) en tot slot Noord (1 juli).

Vanaf die laatste datum geldt dus in het hele gebied tot en met de buitenring betaald parkeren ingevoerd. “Veel bewoners geven aan dat ze willen dat de wijken leefbaar en bereikbaar blijven”, aldus wethouder Bart Heller (Mobiliteit). “Met de uitbreiding van het betaald parkeren dringen we de parkeeroverlast terug en zorgen we ervoor dat bewoners, die een parkeervergunning kunnen aanvragen, zelf in hun buurt kunnen parkeren.”

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)


Afbeelding: Gemeente Hilversum

Bewoners in het gebied tot en met de buitenring krijgen een brief met informatie over de planning en meer informatie over parkeervergunningen voor bewoners. Twee maanden voor de invoering van betaald parkeren in een wijk krijgen bewoners en ondernemers een brief waarin ze worden ingelicht over de werkzaamheden en meer praktische informatie over de aanvraag van een parkeervergunning en de regeling voor bezoekers.

Naast de uitbreiding van de betaald parkeergebieden gaat Hilversum ook over op een nieuwe leverancier. Alle huidige vergunninghouders moeten daardoor voor 1 juli 2024 een nieuwe vergunning aanvragen bij de Coöperatie Parkeerservice. Alle vergunninghouders ontvangen begin mei een brief met informatie. Ook worden er inloopmomenten gehouden voor bewoners en ondernemers die vragen hebben. Tijdens die momenten kan de Coöperatie Parkeerservice hen helpen met hun aanvraag.

Uit de krant