OBS Elckerlyc.
OBS Elckerlyc. Archieffoto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Eén basisschool uit Hilversum in de race voor ANWB Verkeersplein

Vervoer & Verkeer

HILVERSUM - OBS Elckerlyc is de enige basisschool in Hilversum die dit jaar kans maakt op een ‘ANWB Verkeersplein’. Iedereen kan inmiddels zijn of haar stem uitbrengen op één van de ruim 300 basisscholen in heel Nederland die hiervoor in de race zijn.

“Kinderen doen steeds minder ervaring op in het verkeer, omdat ze tegenwoordig vaak met de auto of bakfiets worden gebracht”, aldus de ANWB. “Dit gaat ten koste van hun fietsvaardigheid en verkeersinzicht in het steeds drukker wordende verkeer. Goed oefenen is daarom extra belangrijk, dan worden kinderen zich bewust van de gevaren van het verkeer en kunnen zij sneller zelfstandig naar school fietsen.”

Op een ANWB Verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen met verschillende verkeerssituaties, zoals oversteken, scherpe bochten nemen met de fiets, het inhalen van andere verkeersdeelnemers en het veilig oprijden van een rotonde. In totaal zijn er dus ruim 300 scholen genomineerd, maar het goede nieuws is dat er per provincie één winnaar is. In Noord-Holland doen 37 basisscholen mee aan de verkiezing. 

Matig
De winnaars ontvangen bij de start van het komende schooljaar een ANWB Verkeersplein, een lespakket, een verkeerslicht en een ANWB-fietsje. En daar zullen de leerkrachten en leerlingen van OBS Elckerlyc aan de Van Hogendorplaan heel blij mee zijn. Op de website van de verkiezing omschrijven zij de verkeersveiligheid rondom de school als matig. “Dit komt met name door de drukte tijdens de ochtendspits, als leerlingen en ouders aankomen op school. Ook ligt de school aan een straat, die veel gebruikt wordt door (auto)verkeer op weg naar werk.”

De leerlingen komen overwegend met de fiets en te voet naar school, aangezien de meesten uit de buurt komen. “Ons schoolplein is openbaar en dus toegankelijk voor iedereen, ook buiten schooltijden en in het weekend. Hoe mooi zou het zijn als dit plein door iedereen gebruikt kan worden - de opa met zijn kleinkind, buurtkinderen, maar ook onze leerlingen. Samen leren, zeg maar. Daarom is een ANWB Verkeersplein zeer welkom.”

Stemmen
Kijk voor alle genomineerde basisscholen en meer informatie op anwb.nl/wineenverkeersplein. Stemmen kan tot en met 31 mei. Na de stemfase ontstaat er per provincie een top drie. Bij het bepalen daarvan wordt er niet alleen gekeken naar het aantal stemmen, maar ook naar de motivering op het aanmeldformulier. 

Daarnaast wordt het behaalde aantal stemmen per school naar rato verdeeld over het aantal leerlingen. Een kleine school maakt zo evenveel kans op het winnen van een verkeersplein als een grote school. Deze top drie wordt voorgelegd aan de Adviescommissie van het ANWB Fonds. Zij bepaalt welke scholen een ANWB Verkeersplein wint. De winnaars van het ANWB Verkeersplein worden 24 juni telefonisch geïnformeerd.

Uit de krant