Roos Westerbos, Mathijs Smit en Hans den Hollander bekrachtigen de
samenwerking tussen woongroep WISjH en Amerpoort.
Roos Westerbos, Mathijs Smit en Hans den Hollander bekrachtigen de samenwerking tussen woongroep WISjH en Amerpoort. Foto: Stichting WISjH

Wooninitiatief voor jongeren met licht verstandelijke beperking in Hilversum stap dichterbij

Zorg & Gezondheid

HILVERSUM - Met het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst hebben Stichting WISjH en Amerpoort afgelopen week een nieuwe stap gezet in de realisatie van een wooninitiatief voor negentien jongeren in Nieuw Zuid aan de Diependalselaan/Van Ghentlaan in Hilversum

De afkorting WISjH staat voor Woon Initiatief Speciale jongeren Hilversum. De naam symboliseert ook de wens (wish) om tot een mooie en passende woonomgeving te komen voor negentien jongeren met een licht tot matig verstandelijke beperking. 

De eerste plannen ontstonden tien jaar geleden, nadat verschillende groepen ouders mede op initiatief van Amerpoort bij elkaar waren gekomen. “We wilden graag een woonplek voor onze kinderen realiseren, in de buurt, tussen andere mensen en bedrijvigheid,” legt ouder van het eerste uur en penningmeester Mathijs Smit uit. 

Volante
Inmiddels is de bouw van het pand Volante in de nieuwbouwwijk in Hilversum-Zuid in volle gang. Het wordt gebouwd door woningcorporatie Dudok Wonen. De bewoners huren hun appartement van Dudok Wonen en nemen zorg af bij Amerpoort. Die zorg kopen ze in met hun persoonsgebonden budget (PGB). “Het vertrouwen in de organisatie, dat is belangrijk”, aldus Smit. “Amerpoort heeft ons al die jaren heel goed begeleid, ook op de moeilijke momenten. De ervaring en kennis die we hebben kunnen gebruiken is altijd heel nuttig geweest.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Mathijs Smit van stichting WISjH en bestuursvoorzitter Hans den Hollander van Amerpoort ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst.

Een bijzondere rol is daarbij weggelegd voor Alfons Klarenbeek, de coördinator particuliere ouderinitiatieven bij Amerpoort die onlangs met pensioen is gegaan. Manager particuliere ouderinitiatieven Martijn de Winter is een van zijn opvolgers en begeleidt WISjH nu vanuit Amerpoort. 

Gouden combinatie
Amerpoort biedt nu zorg aan twaalf ouderinitiatieven en begeleidt zes initiatieven in voorbereiding zoals WISjH. Bestuursvoorzitter Hans den Hollander is er trots op. “Particuliere ouderinitiatieven zijn een heel mooie samenwerking van betrokken ouders en professionele zorgverleners. Een gouden combinatie.” 

Halverwege 2025 kunnen de jongeren, die nog tiener waren bij de eerste voorbereidingen, als twintiger verhuizen naar WISjH. Ouder van het eerste uur en bestuurslid zorg Roos Westerbos: “Ik verheug mij er het meeste op dat onze kinderen daar straks op een veilige manier zo zelfstandig mogelijk wonen, met de begeleiding die ze nodig hebben. Midden in het leven, dicht bij de mensen en de hei, zoals Hilversum is.” 

Uit de krant