Er zit meer suiker in alledaagse producten dan men denkt.
Er zit meer suiker in alledaagse producten dan men denkt. Foto: Bastiaan Miché

Gewichtsconsulente: 'We krijgen nogal wat suiker binnen'

Zorg

HILVERSUM Koolhydraatarm eten of juist heel veel superfoods. Het is een trend, net zoals suikervrij. Suiker krijgt ook wel het stempel van 'het nieuwe vergif'. Is dat wel zo? Volgens gewichtsconsulente Petra Krijgsman krijgen veel mensen veel suikers binnen zonder het te weten. Een betere bewustwording helpt hierbij.

Nee, suiker is geen vergif. Het mensenlichaam heeft ook koolhydraten nodig, benadrukt Krijgsman. Wat de Hilversumse zorgen baart, is dat mensen vaak niet weten dat ze zo veel suiker binnenkrijgen. Gemiddeld eten Nederlanders 44 kilo per suiker per jaar, waarvan 26 kilo toegevoegde suikers zijn. "Dat is nogal wat", stelt Krijgsman.

Ingewikkeld
Beter weten wat je eet, is haar devies. Dat klinkt makkelijker dan het is. "Het gaat vooral om bewustwording. Etiketten leren lezen is belangrijk, maar dat is best ingewikkeld", geeft zij aan. "Het eerste ingrediënt dat je leest op de verpakking is het hoofdbestanddeel", luidt een tip.

Hoeveelheid
Ter illustratie van hoeveel toegevoegde suiker er soms in producten zit, heeft Krijgsman voor het interview boodschappen gedaan. Op tafel staan twaalf producten, waarvan sommige pretenderen gezond te zijn. Voor de producten heeft Krijgsman met suikerklonten aangegeven hoeveel suiker er in zit.

Ketjap
Zo blijkt in een klein pakje Activia vijf suikerklonten te zitten en één kopje Zonnatura oplosthee bevat één suikerklontje. De ketjap asin spant de kroon met maar liefst 12,5 suikerklontje per 100 milliliter. "Zoute sojasaus associeer je helemaal niet met het zoet van suiker", luidt het onverwachte voorbeeld.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant