Begin augustus was er een explosie bij een van de appartementencomplexen aan de Gashouder.
Begin augustus was er een explosie bij een van de appartementencomplexen aan de Gashouder. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Burgemeester sluit woning in de wijk Villa Industria na rapport over geweldsdreiging en twee explosies

Politie & justitie

HILVERSUM - Burgemeester Gerhard van den Top van Hilversum heeft besloten om met een noodbevel een appartement aan de Gashouder, waar begin augustus een explosie plaatsvond, tijdelijk te sluiten. Dat meldt de gemeente donderdagmiddag.

Dit besluit volgt op een bestuurlijke rapportage over een dreiging van geweld tegen de bewoners van het appartement in de wijk Villa Industria in Hilversum-Oost die de politie Midden-Nederland heeft opgesteld. Die dreiging zou dermate ernstig zijn dat de burgemeester sluiting van de woning noodzakelijk vond. De bewoners hebben daarom de woning moeten verlaten.

De politie houdt rekening met een verband tussen deze dreiging en twee explosies die zich op 9 augustus bij het appartementencomplex en op 17 oktober bij een verderop gelegen woning aan De Loodsen ’s nachts voordeden. De politie denkt op dit moment dat de explosie aan De Loodsen mogelijk bedoeld was voor een andere woning.

De burgemeester is op grond van artikel 175 van de Gemeentewet bevoegd om in geval van ernstige wanordelijkheden of in geval van ernstige vrees voor het ontstaan daarvan, een woning te sluiten. De voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland heeft een verzoek van de bewoners om het noodbevel voorlopig niet uit te voeren afgewezen.

De gemeente wil geen nadere informatie over de toedracht en het onderzoek verstrekken. De politie liet woensdag nog weten aan de Gooi en Eembode dat er in deze zaak geen ontwikkelingen zijn te melden. Er is nog niemand aangehouden. 

Uit de krant