'We willen dat het café huiselijk is, persoonlijk en veilig. Dat is het hier', vertelt Kristel Menssink.
'We willen dat het café huiselijk is, persoonlijk en veilig. Dat is het hier', vertelt Kristel Menssink. Foto Barbara Schriek

Je ei kwijt in Café Doodgewoon

HILVERSUM - Café Doodgewoon bestaat alweer een jaar en dat gaat niet zomaar voorbij. Op woensdag 26 november houden ze een thema-avond over 'Omgaan met angst en pijn'.

door Barbara Schriek

Café Doodgewoon is een ontmoetingsplek voor iedereen die te maken heeft met of meer wil weten over ongeneeslijk ziek zijn, georganiseerd door het samenwerkingsverband Netwerk Palliatieve Zorg. Je kunt er gewoon luisteren, maar je kunt er ook je eigen ei kwijt. Het is voor zowel de zorgprofessional als belangstellenden. Zo'n vier keer per jaar wordt het gehouden, altijd in Viore, inloopcentrum voor mensen met kanker en hun naasten. "Dit is de ideale locatie", vertelt Kristel Menssink van het Netwerk Palliatieve Zorg Gooi en Vechtstreek en de drijvende kracht achter Café Doodgewoon. "We willen dat het café huiselijk is, persoonlijk en veilig. Dat is het hier."

Heftig en humor
Op 11 oktober was het de Dag van de Palliatieve Zorg. Daarvoor had het Netwerk twee filmavonden georganiseerd met dit keer de film 'Brozer'. Er kwamen zo'n tachtig tot honderd mensen per avond. "De film gaat over vier zussen van wie er een terminaal ziek is. Op een gegeven moment wordt de hoofdrolspeelster echt ziek en dan wordt het meer een documentaire. Ze gaan elkaar ook met de echte namen aanspreken. Het lijkt heel heftig, maar er zat ook veel humor in. Dat is een mooie manier van verwerken."

Café Doodgewoon is dit jaar gesponsord door Monuta Charity Fund, voor volgend jaar zijn ze nog in gesprek met nieuwe sponsors. Het is namelijk iets dat echt aanspreekt. "Ouderenbonden organiseren ook thema-avonden. Je ziet dat er heel veel vragen zijn. Vitale ouderen willen weten wat ze kunnen en of ze alles nog onder controle hebben. Mensen vragen meer aan de dokter en gaan ook zelf meer nadenken. Tegenwoordig moet je langer thuis blijven wonen, dus dan is er de vraag of je huis daar wel klaar voor is. In een verpleeghuis kom je alleen nog maar als je echt heel erg ziek bent. De laatste jaren kun je zelfs al thuis blijven wonen als je ongeneeslijk ziek bent. Morfine, beademing: als de ruimte er geschikt voor is, dan kan er een heleboel thuis", aldus Menssink.

Men moet dit allemaal echter wel weten en daarvoor staan zij klaar. "Wij streven ernaar dat mensen er minder door overvallen worden. Ik word wel eens in paniek opgebeld door cliënten, dan gaan ze bijvoorbeeld naar het ziekenhuis, terwijl dat vaak niet eens nodig is. Het is veelal pure angst. Daarnaast is gebleken dat mensen graag gewoon thuis willen zijn als ze komen te overlijden. Je moet dan wel de mogelijkheden kennen. De patiënt wil zo veel mogelijk de regie in eigen hand hebben."

Ook voor mantelzorgers geldt: het verdriet moet eruit

Mantelzorgers
De cafés zijn niet alleen voor mensen met een ongeneeslijke ziekte, maar ook voor de naasten en mantelzorgers. Die moeten alles ook goed kunnen afsluiten. Menssink: "Dat gaat de laatste jaren ook beter. Het verdriet moet eruit, anders krijg je er later last van."

Omgaan met angst en pijn
Op woensdag 26 november is de eerstvolgende en daarmee wordt direct ook het eenjarig bestaan van dit café gevierd. Het thema is dit keer 'Omgaan met angst en pijn'. Wat is pijn? Wat zijn de oorzaken? Welke vormen van pijnbestrijding zijn er? Aan het woord komt Irene de Oude, oud-verpleegkundige, consulent en voorlichter rond het levenseinde. Menssink: "Ik heb haar horen praten tijdens een café Doodgewoon in Zaandam. De manier waarop ze praatte en de informatie die ze vertelde, spraken mij direct aan. Dus ik ben ontzettend blij dat ze nu ook naar ons komt." Het wordt een educatieve middag met veel gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Woensdag 26 november van 16.00 tot 18.30 uur in Viore, Oostereind 115 in Hilversum.