Maria van Eeden liet zich inspireren door familiefoto's.
Maria van Eeden liet zich inspireren door familiefoto's. Foto: Renske Ouweneel

Van fotoalbums naar tentoonstelling

HILVERSUM - 'Album' is de naam van de tentoonstelling van kunstenares Maria van Eeden. Met deze titel verwijst zij naar de oude fotoalbums boordevol portretten van het Hilversumse gezin, die vanaf zondag 23 november te zien zijn bij Grafisch Atelier Hilversum.

"De afgelopen twee jaar heb ik gewerkt aan dit project", zegt de kunstenares. "Wij waren thuis met twaalf kinderen, waarvan ik de derde was. Elk jaar lieten mijn ouders een fotograaf komen om het gezin in de nieuwe samenstelling vast te leggen. Naast elkaar gelegd vormen die portretten een prachtig tijdsbeeld: vanaf de eerste foto's die nog gemaakt zijn tijdens de oorlog, via de vijftiger jaren tot halverwege de jaren zestig. Die portretten roepen natuurlijk allerlei herinneringen, associaties en commentaren op. Ze vormen de inspiratiebron van zestien familieportretten."

Het uitgangspunt van het werk van Van Eeden is steeds een getekend familieportret dat digitaal is bewerkt. 'Digigrafiek' noemt de kunstenares de techniek die ze heeft gebruikt voor die portretten. Op één portret steken alle kinderen hun tong uit. Bij een ander portret heeft de kunstenares een achtergrond gemaakt van vallende baby's, naar een schilderij van Margritte. De albums inspireerden haar eveneens tot het maken van grote schetsbladen vol 'snapshots' uit weer andere foto's die in de loop der jaren gemaakt zijn. Dertien daarvan hangen nu in de gangen van het Grafisch Atelier aan de Noorderweg 96B, naast de Kringloper.

Zondag is de opening om 15.00 uur in het Grafisch Atelier Hilversum. Een van Maria's zussen leidt het geheel in.