Het vuurwerkverbod geldt binnen de zwarte lijn. Voor de vuurwerkshow geldt een uitzondering.
Het vuurwerkverbod geldt binnen de zwarte lijn. Voor de vuurwerkshow geldt een uitzondering. Gemeente Hilversum

Burgemeester: 'Commotie vuurwerk bevreemdt mij'

HILVERSUM - Een forse inzet op het aanpakken van illegaal vuurwerk, waarschuwingsbrieven aan notoire raddraaiers, een klemmende oproep aan iedereen om onveilige situaties actief te melden, de inzet van extra agenten in de Hilversumse Meent en toezichthouders in Kerkelanden, extra beveiliging van openbare gebouwen, het actief verhalen van schade op daders en het afsluiten van prullenbakken: het vuurwerkverbod in een deel van het centrum van Hilversum is slechts een van de maatregelen die burgemeester Broertjes treft voor de komende oudejaarsnacht.

door André Verheul

"De commotie die momenteel ontstaat rondom het instellen van de vuurwerkvrije zone bevreemdt mij", meldt Broertjes in een brief aan de gemeenteraad. Hij is al sinds mei bezig met Hilversum Viert, de noemer van alles wat met de nieuwjaarsviering in Hilversum te maken heeft. De aankondiging van een vuurwerkverbod voor het uitgaansgebied kwam vorige week kennelijk toch als een verrassing. Vanuit diverse raadsfracties weerklonken klachten over hoe dat besluit tot stand is gekomen: weinig transparant.

Broertjes zegt dat hij zou terugkoppelen als alle voorbereidingen rond waren en dat is nu zover. "Tijdens de jaarwisseling wordt al enkele jaren een pakket aan maatregelen genomen en festiviteiten georganiseerd, de vuurwerkvrije zone in het centrum van Hilversum is een onderdeel", legt Broertjes uit. "Het doel van de vuurwerkvrije zone is het uitgaansgebied veilig en gezellig te houden op oudejaarsdag en tijdens de jaarwisseling. Het uitgaansgebied wordt tijdens oud en nieuw enorm druk bezocht en juist daarom moet er zo veel mogelijk veiligheid worden geboden."

Broertjes legt uit dat hij een weloverwogen besluit heeft genomen. "Opmerkingen en vragen van insprekers en partijen zijn zo veel mogelijk meegenomen. Los van de inspraakmogelijkheid tijdens de commissievergadering van 21 mei is meerdere malen met de ondernemers van de vuurwerkbranche contact geweest over hun zienswijze. We hebben mails en telefoontjes gekregen en zo veel mogelijk mensen gehoord."

Waarschuwingsbrief
Een vuurwerkverbod instellen is één, het handhaven is wat anders. De gemeente huurt vier extra toezichthouders in om op oudejaarsdag en tijdens de jaarwisseling de politie te assisteren. Het handhavingsbeleid voor de zone wordt zorgvuldig vastgesteld door alle betrokken partijen, waaronder ook het Openbaar Ministerie, aldus Broertjes. In het kader van preventie stuurt de gemeente samen met de politie waarschuwingsbrieven aan personen die tijdens voorgaande jaarwisselingen of tijdens andere gelegenheden de openbare orde verstoorden. Ook ouders van jeugd die regelmatig voor overlast op straat zorgt, krijgen zo'n brief.

Rond oud en nieuw zijn er allerlei activiteiten in het kader van 'Hilversum Viert'

Om schade zoals vorig jaar is aangericht te voorkomen, worden scholen en andere openbare gebouwen dit jaar extra beveiligd. Wie gepakt wordt voor vernieling krijgt de rekening van de aangerichte schade onder zijn neus. Aan burgers en organisaties wordt gevraagd om onveilige situaties of misstanden meteen te melden bij de politie.

Activiteiten
Je zou bijna vergeten dat oud en nieuw iets feestelijks is waarbij laten we zeggen 99% zich wél gedraagt zoals het hoort. Om daarmee af te sluiten: rond oud en nieuw zijn er op de Kerkbrink, de Groest, in Museum Hilversum en in cafés allerlei activiteiten die horen bij Hilversum Viert. De klapper is de vuurwerkshow op het marktterrein. Die wordt mede mogelijk gemaakt door tien lokale ondernemers uit Hilversum. De sponsorgelden worden uitgegeven aan toezicht en handhaving op oudejaarsdag en tijdens de jaarwisseling. De totale organisatie kost de gemeente 25.000 euro. Broertjes: "Ik hoop oprecht dat de inspanning van alle betrokken partijen wordt beloond met een veilige en fijne jaarwisseling, die kan worden betiteld als een feestelijk evenement voor alle partijen."