Verboden vuurwerk af te steken op de Groest.
Verboden vuurwerk af te steken op de Groest. Foto: Bastiaan Miché

Overlast, omzetverlies en innovatief project

HILVERSUM - Een vuurwerkverbod helpt niet tegen de overlast van vuurwerk. Dat zegt de Johan Witbaard, vuurwerkverkoper in Hilversum. De overlast wordt voornamelijk veroorzaakt door illegaal vuurwerk - en dat is al verboden, zo betoogt hij. Burgemeester Broertjes denkt wel dat het verbod de overlast terugdringt. Het illegale vuurwerk hoopt hij met andere maatregelen aan te pakken.

In het 'aanwijzingsbesluit' waarmee het vuurwerkverbod wordt geregeld, stellen B en W dat het afsteken van vuurwerk in de omgeving Groest en Langgewenst een grote mate van gevaar en overlast met zich meebrengt voor bewoners, ondernemers en winkelend en uitgaand publiek. Als je daar de hele dag geen vuurwerk mag afsteken, moet dat op zijn minst een stuk schelen, zo zal de gedachte zijn.

Witbaard, gevestigd op de grens van de vuurwerkvrije zone, verwacht omzetverlies als gevolg van het verbod. Hoeveel dat is, kan hij niet inschatten. Hij is bang dat dit het begin is van een vuurwerkverbod in heel Hilversum. "En dit is wel onze broodwinning."
Over de aanpak van illegaal vuurwerk heeft burgemeester Broertjes gesprekken gevoerd met de (milieu)politie. "Er wordt fors ingezet. Bewoners kunnen overlast melden bij de gemeente, bij de projectleider jaarwisseling of bij de politie en daar ook meldingen doen over het bezit van zwaar vuurwerk. Deze meldingen worden serieus opgepakt. Ook internet wordt in de gaten gehouden." Daarnaast wil de burgemeester aanhaken bij een 'innovatief project' van de politie en een gerenommeerd kennisinstituut waarmee zwaar vuurwerk sneller kan worden getraceerd.