De warming-up op het marktterrein.
De warming-up op het marktterrein. Foto: Barbara Schriek

'Oma en opa, ik moet
nog rennen, hoor!'

HILVERSUM – Een groot gedeelte van Hilversum was wederom afgesloten voor de City Run. 10.000 hardlopers stonden aan de start van een van de grootste evenementen in de stad. Zo ook startnummer 15205 ofwel uw redactrice van HilversumsNieuws deed mee.

door Barbara Schriek

Voor het eerst begon het evenement op zaterdagavond met de Yakult Ladies Run. 440 vrouwen hadden zich niet alleen ingeschreven om te rennen, maar ook voor de afterparty in de Vorstin. DJ Hell.nl en DJ Danny Diamond wisten de vermoeide voetjes toch nog van de vloer te krijgen tijdens Soul Food XXL.

Op zondag ging alles gewoon weer verder. Door heel Hilversum liepen mensen in sportkleren en een nummer op hun buik. Er waren opvallend weinig mensen die gewoon een rondje gingen hardlopen in de omgeving op deze mooie dag. Iedereen maakte zich op voor de Hilversum City Run. Op het marktterrein was het een drukte van jewelste, bij binnenkomst (door het hekwerk heen) kreeg je direct een Yakult in handen. Continu stroomden er mensen binnen. De verschillende runs liepen vrijwel vlekkeloos in elkaar over. Start- en finishvak waren duidelijk vermeld, hoewel er toch mensen in slaagden met bloemen het startvak in te lopen. "Oma, opa, ik moet nog rennen!", aldus een twaalfjarige jongen die in spanning wachtte op het startschot.

Zo'n honderd bedrijven hadden zich ingeschreven voor de ABN Amro Businessrun, waaronder de gemeente Hilversum. Burgemeester Pieter Broertjes liet echter verstek gaan vanwege een blessure, maar was wel aanwezig om de vijf wethouders die meededen aan te moedigen. B en W hebben heel hard getraind bij de Gooise Atletiek Club. Zij deden 33 minuten over 5 kilometer.

Voor iedere run verzorgde Marjon Sjollema van Sjollema Sport & Fitness met haar team de warming-up. Met haar enthousiasme wist ze iedereen aan te sporen het beste uit zichzelf te halen tijdens de wedstrijd. Tussendoor kon iedereen genieten van de optredens van steps, streetdance en Pole Moves. Ook ik deed hier aan mee. "Step touch! Armen op", riep Sjollema door de microfoon. Zo af en toe knalden enkele deelnemers tegen elkaar op omdat ze het tempo niet konden bijhouden. Maar niemand nam elkaar dat kwalijk.
Het parcoursrecord van 28,07 minuten bij de wedstrijdlopers bleef staan. Isaac Langat kwam in 28.14 als eerste over de finish. Sasan Tanui won bij de dames. Er was ook nog een wedstrijd in een wedstrijd, namelijk het Goois kampioenschap. De snelste Gooise man werd Cas Lutz, bij de vrouwen was het Mirjam Koersen die met de titel aan de haal ging. En uw verslaggeefster? Die haalde bij de 5 km OXXIO prestatieloop 32.47 minuten en vond dat al een hele prestatie. De laatste keer dat ik had hardgelopen was op 22 maart en deed ik 29 minuten over 3,9 kilometer. Dus dan was dit een hele verbetering. En voor mij was het ook een sponsorloop om het Snowekoor naar een wedstrijd in Wales te laten gaan.

5 kilometer in 32,47 minuten en dat vond ik een hele prestatie

Aan het einde van de dag begon de wind toe te nemen. Hierdoor waaide een tent om en raakten drie personen lichtgewond. De Hilversum City Run werd georganiseerd door de Stichting Atletiekevenementen Hilversum in samenwerking met de Gooise Atletiek Club (GAC). In totaal werd er 22.427 euro opgehaald voor Spieren voor Spieren; het streefbedrag was 30.000 euro.