Marjolijn Slingerland (rechts) is te gast bij een bewoner wiens levensverhaal is opgetekend.
Marjolijn Slingerland (rechts) is te gast bij een bewoner wiens levensverhaal is opgetekend. Foto: Barbara Schriek

Groot boekenbal bij Ridderspoor

HILVERSUM - Het is feest in woonzorginstelling Ridderspoor van de King Arthur Groep. De begeleiders van dit huis, waar mensen met dementie kleinschalig wonen, hebben het project Levenswerken opgezet waarbij over (iedere) bewoner een boek geschreven is en dat nu werd nu gepresenteerd.

door Barbara Schriek

Bij binnenkomst ziet Ridderspoor er al aangenaam uit met mooi gerestaureerde 'oude' meubels, afkomstig van het voormalige project Tweede Leven. In de woonkamer speelt een pianist en zingen alle aanwezigen uit volle borst met de liederen mee. Marjolijn Slingerland, HR-manager, vrijwilligers- en stagecoördinator en -projecten, loopt naar een wat rustiger zaal waar allerlei kunstwerken hangen. "Dit is de hobbyruimte", verklaart ze. Enthousiast vertelt ze over het project Levenswerken. "Met dementerende ouderen is het leuk om terug in de tijd te gaan. Afhankelijk van hoe zwaar de dementie is is het kortetermijngeheugen niet zo goed, maar het langetermijngeheugen wel. In principe zou je heel ver in de tijd terug kunnen. En dan komen de verhalen naar boven!"

Een half jaar lang zijn ze er nu mee bezig. Iedere bewoner is gekoppeld aan een eigen schrijver, die steeds langs is gekomen voor interviews. "De eerste paar keren moesten ze steeds uitleggen wie ze waren en wat ze kwamen doen. Maar later wisten de mensen direct: o ja, u kwam een boek over mij schrijven! De individuele aandacht is heel belangrijk voor de bewoners. Dat is ook een van de redenen dat met dit project gestart is. Alle verhalen zijn ter goedkeuring van tevoren gelezen door de bewoners. De boeken krijgen een extra invulling met foto's van vroeger."
Zondag 26 april van 15.00 tot 17.30 uur is het 'Boekenbal'. Dat vindt plaats in het ontmoetingscentrum in het pand waar de werken gepresenteerd zullen worden. De begeleiders komen in middeleeuwse kledij, passend bij het King Arthur-thema. Iedere schrijver overhandigt zijn boek aan degene wiens levensverhaal hij opgetekend heeft. Van het Oranje Fonds heeft Ridderspoor 3000 euro toegekend gekregen om de kosten te vergoeden en dit feestje te houden. "We zijn begonnen met één helft van de bewoners, zodat zij niet te lang op hun boek hoefden te wachten. De andere bewoners komen nog aan bod en zullen ook een feestje krijgen", laat Slingerland nog weten.
Maar er staat nog meer op het activiteitenmenu. In het ontmoetingscentrum zijn vogelhuisjes gemaakt die uiteindelijk in een grote boom komen te hangen. Daarnaast zijn bewoners bezig met een mozaïektuin en gaat men barbecueën tijdens Burendag.