Theatergroep Fusie wil van Theater Achterom een centrum voor lokale amateurkunsten maken.
Theatergroep Fusie wil van Theater Achterom een centrum voor lokale amateurkunsten maken. Foto: Theatergroep Fusie

Hoe reëel is reddingsplan voor Theater Achterom?

HILVERSUM - Stop de tot nu toe vruchteloze zoektocht naar een theateronderkomen in het centrum: Theater Achterom is en blijft de meest geschikte locatie. Theatergroep Fusie stelt voor het pand aan de Eemnesserweg 7a te gaan gebruiken als het centrum van het amateurtoneel in Hilversum. Dat is een logische keuze en daarmee is de lokale vereniging gered.

Met de cultuurnota nog in de pen en de bekendmaking van Stichting Theater Achterom dat zij per 31 december 2015 stopt, is dit het moment voor het Hilversumse theatergezelschap om deze wens publiek te maken. "Het is stom om de mogelijkheid voor een centrum voor amateurtoneel te laten liggen. Laat Theater Achterom toch gewoon bestaan", stelt Gwen de Visser, voorzitter Theatergroep Fusie.

Zij meent dat een lokaal centrum voor amateurtoneel en eventueel nog dans en muziek bestaansrecht heeft in Achterom. Wethouder Wimar Jaeger van Cultuur heeft gezegd dat Fusie kan blijven zitten op de huidige locatie totdat in het centrum een nieuw en passend onderkomen is gevonden. De Visser zou graag zien dat deze tijdelijke status wordt omgezet in een permanent verblijf op de Eemnesserweg 7a. Daarvoor hoopt zij een toezegging te krijgen van de wethouder. Fusie wil investeren in het pand. Zij is een gezonde financiële vereniging en groeit qua ledenaantal. Maar De Visser wil dan wel de zekerheid krijgen uit het raadhuis dat zij nog minstens vijf jaar mogen verblijven in Theater Achterom.

Weggaan is onlogisch, meent de voorzitter. Alle (theater)faciliteiten zijn aanwezig, het publiek is bekend met de locatie, de verhouding met de buurt is prima en de schaalgrootte van het theater is goed. De gebruikers laten verhuizen en Theater Achterom vervolgens verkopen aan een projectontwikkelaar is puur kapitaalvernietiging, stelt de Hilversumse theatergroep. Is het gebouw in de huidige economie verkoopbaar en is de lokale cultuur gebaat bij deze ontwikkeling, zijn de vragen die De Visser stelt. "We moeten in Hilversum borgen dat we het cultureel vreselijk aantrekkelijk maken. Met media en architectuur alleen gaan we het niet redden, want dat is vooral voor de mensen van buiten Hilversum. Daarom is juist cultuur van belang."
"Ik ben blij met dit soort initiatieven en vind het een goed idee om amateurverenigingen bij elkaar te brengen", reageert Jaeger. "Maar we moeten wel reëel blijven. Ik acht de kans dat dit gebeurt niet zo groot." De politieke wens is en blijft om meer reuring en dynamiek in het centrum te krijgen. Daarom blijft de wethouder inzetten op een locatie voor Theatergroep Fusie in de binnenstad. De democraat zegt dat zij niet eeuwig in Achterom kunnen blijven zitten, mits zij zelf de kosten van het pand op zich nemen.