Nico Bakker wijst naar de locatie waar het nieuwe parcours zou moeten komen.
Nico Bakker wijst naar de locatie waar het nieuwe parcours zou moeten komen.

Voortbestaan van GWC
De Adelaar is in het geding

HILVERSUM - Een wielerclub zonder eigen parcours is als een voetbalvereniging zonder veld. Die situatie is nu wel ontstaan bij de Gooise Wielerclub De Adelaar. Daarmee komt het voortbestaan van de enige wielerclub in 't Gooi in het geding. Het onheil is af te wenden, want de Hilversummers hebben een locatie in hun huidige achtertuin op het oog waar zij een parcours willen aanleggen.

door Ingmar Meijer

Problemen met de faciliteiten heeft de wielerclub nooit gehad. In het verleden had De Adelaar alles wat haar wielerhartje begeerde op Anna's Hoeve. Daar moest de vereniging vijftien jaar geleden vertrekken in verband met de vervuilde grond. De club verhuisde naar het Kininelaantje. Daar beschikt zij over een crossparcours en in Bussum konden de wielrenners terecht op het MOB-complex, waar de trainingsrondjes gereden konden worden. Maar van dit voormalige terrein van Defensie kan de club geen gebruik meer maken in verband met de komst van nieuwbouwwoningen.

Dat leidt tot een acuut problemen, zo stellen Nico Bakker en Jos Kamer van De Adelaar. Het is verre van ideaal om op woensdag de trainingsrondjes nu op een niet al te groot bedrijventerrein in Almere te rijden. Zeker voor de jeugd en hun ouders is dat een flinke opgave. "Wij vrezen dat zij er dan voor gaan kiezen hun rondjes ergens anders te fietsen", meldt Bakker. "Daarnaast is dit voor de leden ook geen veilig rondje."

De oplossing voor dit probleem ligt wat De Adelaar betreft in hun achtertuin. Op de weilanden tussen de N201 en het Kininelaantje wil de club een afgesloten parcours van ongeveer een kilometer realiseren. Daarmee kan de vereniging jaren vooruit en Bakker meldt dat de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie (KNWU) al heeft bevestigd dat dit rondje goed genoeg is om ook wedstrijden op te houden. De Adelaar is al benaderd door diverse andere clubs en organisaties die gebruik willen maken van deze nieuwe accommodatie. Kamer en Bakker noemen scholen en kinderdagverblijven, de Gooise Hardrijdersvereniging, de Gooise Atletiek Club en Triatlon Vereniging Hilversum. "Het Kanaal is twee passen verder van het parcours", grapt Kamer. "Voor deze samenwerkingen staan we ook echt open, maar we willen de regie over het parcours wel in eigen hand houden", vervolgt hij.
Aan de wens van een nieuw parcours hangt een prijskaartje van 230.000 euro. Daar is hulp bij nodig. Zo heeft de wielerclub een subsidieverzoek ingediend bij de provincie Noord-Holland. Voor de zomer nog wordt deze aanvraag in Haarlem behandeld. Financiƫle steun van de gemeente is een lastig verhaal. De middelen zijn nou eenmaal beperkt. Wel bevestigt een gemeentewoordvoerder dat Hilversum De Adelaar op planologisch gebied op alle terreinen wil steunen.

Als de financiƫn rond zijn, dan zit er nog een haak en een oog aan het verhaal. De grond waar het parcours op moet komen, is nu in pacht van een boer uit Kortenhoef. Deze is er volgens Bakker en Kamer niet happig op om zijn grond af te staan. Samen met de gemeente worden gesprekken met hem gevoerd. Maar De Adelaar moet ook nog met de gemeente Wijdemeren om tafel omdat een deel van de gewenste voorziening op haar grond ligt. Op z'n vroegst zou het balletje per 1 januari 2017 kunnen gaan rollen aangezien de pacht doorloopt tot 31 december 2016.

'Wij vrezen dat leden hun rondjes ergens anders gaan fietsen'