Joop en Eveline Welle in hun grote kassencomplex.
Joop en Eveline Welle in hun grote kassencomplex. Foto: Bastiaan Miché

Kwaliteit staat voorop bij Kwekerij Ome Joop

KORTENHOEF - "We kweken hier bijna alles zelf", zegt Joop Welle trots. Wie een blik werpt in het enorme kassencomplex van Kwekerij Ome Joop aan de Kromme Rade neemt daar zijn hoed voor af. Links en rechts staan de banen vol met verschillende soorten planten in allerlei kleuren. Kwaliteit staat voorop bij de Kortenhoevers.

Ome Joop is een echt familiebedrijf. "Mijn opa is hier begonnen met het kweken van groenten", zegt Stefan Welle. Later schakelde hij over op snijbloemen. Stefans vader, Joop, gooide het roer om. Hij had meer vertrouwen in de verkoop van planten. Wat met een kleine kas begon, is inmiddels uitgegroeid tot een grote kwekerij. De zaak telt nu zo'n twaalfduizend vierkante meter kasgrond. Daar heeft de familie Welle, naast vader en zoon staat ook moeder Eveline in de zaak, de handen meer dan vol aan.

Sinds 2000 heeft het echtpaar de kwekerij overgenomen van Ria en haar echtgenoot Gerard. Alle tijd en aandacht gaat in het kweken van hun planten zitten. Zeven dagen in de week is het echtpaar bezig met het zo goed mogelijk verzorgen van de vele, vele planten die zij kweken. De tijd die ze erin stoppen betaalt zich terug in de kwaliteit. Door ervaring heeft de familie geleerd hoeveel water, mest en tijd nodig is om tot het beste resultaat per plant te komen.
Daarnaast speelt het gezin Welle zo goed mogelijk in op de trends. Die verschuiven immers altijd, al is bijvoorbeeld de vraag naar geraniums altijd groot en loopt ook de sundaville goed. Het is belangrijk als kweker daar goed en adequaat op in te springen, zodat mensen optimaal plezier hebben van hun tuin. "Het gaat om beleving en dat is wat we onze klanten bieden", zegt Stefan Welle. Uit navraag blijkt dat gemengde potten nu heel erg gewild zijn.

"We hebben een groot assortiment", stelt Joop Welle. Als je als bezoeker aan het begin van de kas staat, lijkt het complex haast oneindig. Op de grond is aan alle kanten een zee van fleurige perkplanten te zien. Roze, rode, blauwe, gele en paarse tinten van de zogeheten 'zomerbloeiers' komen op je af. Ome Joop heeft zo'n vijftig verschillende soorten perkplanten staan. Van vlijtige liesjes tot aan begonia's en van fuchsia's tot aan afrikaantjes en nog veel meer. En wie een blik omhoog werpt, ziet rijen vol met hanging baskets.

Hip is nu ook de biologische hoek. Veel mensen willen in hun tuin sla, paprika, tomaat en kruiden kweken. Ome Joop speelt daarin ook goed in op de behoefte om terug naar de natuur en eigen tuin te gaan.
Meer weten? Neem dan een kijkje op www.kwekerijomejoop.nl.