Afbeelding

Peter van Dulst

is 66 jaar, inmiddels gepensioneerd en sinds 1979 woonachtig in Hilversum

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Als bestuur van de Hilversumse Architectuurprijs zijn we de laatste maanden druk geweest met de voorbereiding van de prijsuitreiking. Tot mijn pensionering was ik directeur ontwikkeling bij Dudok Wonen. En 's zomers varen mijn vrouw en ik in Frankrijk met onze motorboot."

Wat heb jij met architectuur?
"Een goed ontworpen gebouw is te vergelijken met een mooi schilderij of een mooie boom. En boeiend is dat architectuur een spiegel is van de tijd waarin een gebouw ontworpen is."

Wat vind je zelf een architectonisch mooi gebouw?
"Ik was perplex toen ik in Luik het spoorwegstation Luik-Guillemins zag. Ontworpen door de Spaanse architect Calatrava. Een monumentaal gebouw in glas, wit beton en staal met prachtige vormen."

En wat zou je qua architectuur nog in Hilversum willen zien?
"Mooie pleinen en brinken. Daar heeft Hilversum dringend behoefte aan."

Muziek spelen of luisteren?
"Ik heb altijd als gitarist in bandjes gespeeld. Maar met optreden heb ik het eigenlijk wel gehad. Toch bespeur ik dat het zo langzamerhand weer begint te kriebelen."

Dagje burgemeester van Hilversum, wat pak je dan meteen aan?
"Ik zou de eigenaren van een aantal beeldbepalende leegstaande panden op de thee laten komen en bespreken wanneer ze hun vraagprijzen verlagen, zodat die gebouwen een nieuw leven kunnen krijgen."

Waar ga je graag heen in Hilversum?
"Ik woon in Hilversum-Oost en binnen twee minuten ben ik op de Larense hei. Dat is de mooiste achtertuin die je je kunt wensen."

Welk land of stad wil je echt nog eens zien?
"Valencia voor het werk van Calatrava en weer naar Barcelona waar je niet uitgekeken raakt op het werk van Antoni Gaudi. En Parijs natuurlijk."