Uit een evaluatie blijkt het cameratoezicht veiligheid te bevorderen in de binnenstad.
Uit een evaluatie blijkt het cameratoezicht veiligheid te bevorderen in de binnenstad. Foto: Bastiaan Miché

Meer camera's in centrum

HILVERSUM - De camera's die in het centrum van Hilversum zijn opgehangen hebben het gewenste effect. Uit de evaluatie 'Cameratoezicht 2013-2014 uitgaansgebied Hilversum' blijkt dat met het ophangen hiervan de veiligheid te controleren is. Wat het college van burgemeester en wethouders betreft, komen er nog meer camera's te hangen. Uitbreiding is gewenst op de Oude Doelen en de Koninginneweg.

"Het cameratoezicht heeft geleid tot veel heterdaden en heeft de veiligheid in het centrum vergroot", was de mededeling van burgemeester Pieter Broertjes. Hilversum wil verder gaan met het cameratoezicht en wil zelfs uitbreiden. "Je ziet dat er sprake is van een waterbedeffect", zei de burgervader. "Zo is de Oude Doelen bijvoorbeeld een vluchtheuvel geworden van drugshandel en nog veel meer dingen die god verboden heeft." Bewoners van deze straat in de binnenstad klagen al tijden steen en been over allerlei zaken die voornamelijk tijdens uitgaansavonden gebeuren.

Het gemeentebestuur stelt aan de gemeenteraad voor om nu drie camera's op te hangen in de Oude Doelen. Het gaat om twee statische en een domecamera die 360 graden kan ronddraaien. Dit is nodig omdat er een 'knik' in de straat zit. Bewoners van de Koninginneweg hebben aangegeven aan de achterzijde (wegzijde van nachtzaak Crystal Club) veel overlast te ervaren. Hier moet ook een domecamera komen.
Als de politiek akkoord gaat met dit voorstel telt Hilversum in de nabije toekomst 22 camera's in het centrum. Onlangs zijn ook de drie camera's in de fietserstunnel (station) op het livesysteem aangesloten. De totale kosten hiervan bedragen 146.500 euro. Aanschaf van de camera's en aanleg van de infrastructuur kost 32.500 euro. Het live uitkijken van de beelden kost 37.000 euro. Daar komt nog 77.000 euro bij voor de inzet van particuliere toezichthouders.