Paul van Roon van Pinetum toont de zonnebloemzaden uit Oekraïne.
Paul van Roon van Pinetum toont de zonnebloemzaden uit Oekraïne. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum draagt knuffels over
aan Stichting Vliegramp MH17

HILVERSUM - De oprichting van Stichting Vliegramp MH17, waarin de nabestaanden van de vliegramp zich hebben verenigd, betekent voor Hilversum dat zij pas op de plaats kan maken. De stichting is nu leidend. Een van de eerste dingen die de gemeente overdraagt zijn de ongeveer duizend knuffels die waren neergelegd bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne.

Op 17 juli 2014 kwamen alle 298 inzittenden van de MH17 om in Oekraïne. In het vliegtuig zaten 196 Nederlanders, waarvan vijftien uit de mediastad. De kazerne aan de Noodweg is nog altijd de plek waar de identificatie van de slachtoffers plaatsvindt. Het ministerie van Veiligheid en Justitie vroeg Hilversum een paar maanden terug een knuffelprotocol op te stellen en tevens zou er in de gemeente een herdenkingsmonument kunnen komen. Nu de nabestaanden zich verenigd hebben, maakt de gemeente pas op de plaats.

"We gaan afscheid nemen van de knuffels", zo vertelde burgemeester Pieter Broertjes. Deze zijn nu opgeslagen in dozen in een loods op de Loswal, nadat ze in december zijn weggehaald bij de kazerne. Hilversum draagt ze, net zoals de duizenden knuffels die bij Schiphol zijn neergelegd, over aan de stichting. "De nabestaanden willen graag zelf bepalen wat er met de knuffels gebeurt. Wij ondersteunen dit graag. Ook op het gebied van de komst van een nationaal monument voor de slachtoffers beslist de stichting. We hebben niet langer meer de leading role", aldus Broertjes.

Hilversum staat op 17 juli uitgebreid stil bij de ramp. De burgemeester vertelde dat de gemeente dan de Zonnebloemstad van Nederland wordt. Bij alle invalswegen en ook andere plekken in de stad komen zonnebloemen te staan. "We gaan er zo veel neerzetten dat je erover zal struikelen. Zo ontstaat een even krachtig als subtiel symbool van ons verdriet over de ramp en onze niet aflatende steun aan de nabestaanden", legt de burgervader uit.
Zonnebloemen stonden ook in het veld in Oekraïne waar het vliegtuig is neergestort. Australiër Paul McGeough heeft zonnebloemzaden verzameld op de crashsite. Daarna heeft hij de vader van de omgekomen Quinn Schansman uit Hilversum benaderd. De Hilversummer benaderde op zijn beurt de burgemeester, die de zaden in ontvangst nam en deze heeft overhandigd aan Pinetum Blijdenstein. In de botanische tuin worden de zaden nu op kweek gezet. "Voor die bloemen zullen we rond 17 juli toepasselijke bestemmingen vinden. Daarbij kun je denken aan de overhandiging aan sportverenigingen en scholen waar slachtoffers op zaten", meldt Broertjes.

"Ik heb direct ja gezegd op dit verzoek", aldus Paul van Roon van de Stichting Pinetum Blijdenstein. Vorige week donderdag heeft hij alle zaden ontvangen. De kwaliteit van de 280 zaden is niet best, maar Van Roon zegt dat hij aan 25 goede al genoeg heeft. "De eerste twee zijn al aan het uitkomen", klinkt het enthousiast, al vertelt hij er direct bij dat Broertjes op 17 juli zonnebloemen in de knop uitreikt. In augustus staan ze pas echt in bloei.
Naast het eerbetoon met de zonnebloemen is het de bedoeling dat er een herdenkingsbijeenkomst komt. Deze moet aan het begin van de avond plaatsvinden in de Sint Vituskerk. Dit was vorig jaar ook de plek waar veel Hilversummers troost vonden en de MH17-herdenkingsdienst werd gehouden.