'Het is oneerlijk', aldus wethouder Klamer.
'Het is oneerlijk', aldus wethouder Klamer. Foto: Eduard Metz

Hilversumse brandbrief richting Klijnsma

HILVERSUM - Gestraft worden voor iets wat je jarenlang goed gedaan hebt. Wethouder Arjo Klamer kan niet anders zeggen dan dat hij dat oneerlijk vindt. Dat Hilversum het met veel minder geld van de overheid moet doen op het gebied van participatiegebied pikt hij niet. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale zaken en Werkgelegenheid kan deze week nog een brandbrief van hem verwachten.

Hilversum wordt geconfronteerd met een tekort van bijna 11 miljoen euro tot en met 2019. De SP-wethouder zit met zijn handen in het haar. "We zitten met een groot probleem door een technocratische ingreep. Door een andere verdelingssystematiek zijn wij behoorlijk gedupeerd. Het is oneerlijk dat wij als gemeente daarmee geconfronteerd worden terwijl de gelden al zo beperkt zijn. Nu zijn we gedwongen te gaan snijden in het sociaal domein. Dat gaat wel over mensen."

In de brief pleit Klamer voor een gunstiger vangnetregeling of een aanpassing van de systematiek. Tevens meldt hij dat er ook vanuit de Gooi en Vechtstreek een brief richting de staatssecretaris gaat waarin de regio eveneens dit probleem aankaart.

Met het versturen van de Hilversumse brandbrief aan Klijnsma zegt Klamer de druk op haar iets te verhogen. Tot nu toe wil zij van geen wijken weten. Gesprekken met grote gemeenten hebben geen vruchten afgeworpen. Dat heeft er onder meer toe geleid dat Utrecht en Den Haag naar de rechter zijn gestapt. Of Hilversum zich gaat mengen in deze juridische participatiegeldstrijd is nog onduidelijk. Eerst moet helder zijn op welke gronden deze rechtszaak gevoerd wordt.