Voor daklozen moet er betere crisisopvang komen, zo stelt Bianca Verweij.
Voor daklozen moet er betere crisisopvang komen, zo stelt Bianca Verweij. Foto: Bastiaan Miché

'Als we dit nu niet goed regelen, hebben we echt een bak ellende'

HILVERSUM - Niet morgen, maar vandaag nog moet actie ondernomen worden om de zorg en het welzijn op peil te houden. Het piept en het kraakt al aan alle kanten en met een nieuwe bezuinigingsronde van enkele honderden miljoenen op komst is het toekomstbeeld niet rooskleuriger. Om dit voor te zijn, presenteert de Socialistische Partij (SP) Hilversum een elfpuntenplan.

"Als we dit nu niet goed regelen, dan hebben we echt een hele dikke bak ellende", stelt SP-fractievoorzitter Bianca Verweij. Haar partij doet een noodkreet. De lokale werkgroep van de SP heeft onderzoek gedaan. In gesprekken met bijvoorbeeld zorgorganisaties, huisartsen, politie en GGZ is hen duidelijk gemaakt dat het huidige zorgstelsel een kaartenhuis dreigt te worden dat momenteel al met paperclips, lijm en elastiekjes in stand wordt gehouden. Ambulante zorg, maatschappelijke opvang, preventie en dagbesteding bijvoorbeeld staan allemaal onder druk. Als er opnieuw gesneden moet worden in de budgetten dan is het wachten op instorting.

Onmogelijk
"Nog meer bezuinigen op de zorg- en participatietaken van de gemeente dan we nu doen is onmogelijk. Er moet eerder geld bij om de kwetsbaren uit onze samenleving te kunnen blijven helpen", aldus Verweij. Dat moeten wethouders Arjo Klamer (SP) en Eric van der Want (D66) zeer duidelijk maken in Den Haag. Als eerste punt van het actieplan roept de SP Van der Want op om protest aan te tekenen tegen de voorgenomen bezuinigingen bij staatssecretaris Martin van Rijn. De eigen wethouder moet een brandbrief schrijven naar staatssecretaris Jette Klijnsma tegen de nieuwe participatie rijksverdeelsleutel. Dinsdag kondigde Klamer aan (zie verhaal onder op deze pagina) deze week nog in de pen te klimmen.
In Hilversum neemt het aantal meldingen van overlast van verwarde mensen toe. Dat ging van 23,1 per 10.000 inwoners naar 31,2 inwoners per 10.000 inwoners. Dat zijn er meer dan 250 per jaar. De SP pleit voor een 24 uur bereikbare crisisdienst en met spoed de beloofde extra opvangplekken om dit stijgende aantal mensen dat op straat komt te staan, op te kunnen vangen en te begeleiden.
Er zijn in het Gooi 143 daklozen, waarvan er 83 een uitkering hebben. Voor zestien van hen is er plek in De Cocon. Daarnaast zegt Verweij dat minder dan een kwart in een adequaat traject zit. Wat gebeurt er met de overigen?

Beschermd wonen
Speerpunt is realisatie van betaalbare en passende woningen (huur tot 560 euro). Daar is in het hele Gooi een groot gebrek aan, concludeert Verweij. Meerdere partijen maakten dat tijdens de raadsvergadering van 1 april ook al kenbaar. "Denk daarbij aan sociale huurwoningen, maar ook aan extra kleinschalige sociaalpensionplekken en beschermd wonen."

Nog meer verantwoordelijkheid leggen bij mantelzorgers, vrijwilligers en buren is onwenselijk. Hoe goedwillend zij ook zijn. Zij hebben niet vanzelfsprekend de kennis en kunde en de tijd om daklozen, mensen met psychiatrische problemen of dementerende bejaarden te begeleiden. "Hoewel wij voor buurtgericht werken zijn, is het een illusie om te denken dat je met die aanpak het zorgprobleem oplost. Buurtgericht werken kan hartstikke goed voor het groen en onderhoud. Maar je kunt niet van buren verwachten dat ze de verwarde buurvrouw gaan verzorgen. Daar heb je gewoon professionals voor nodig", meent de politica.

De fractievoorzitter vervolgt: "En thuis blijven wonen kan, met als voorwaarde dat de zorg thuis, de dagbesteding en het sociaal netwerk goed op orde zijn. Begeleid door professionals. Anders dreigt vereenzaming en vervuiling en last but not least dat verwarde mensen gaan zwerven over straat."

Aantal meldingen van overlast van verwarde mensen neemt toe

Andere punten die de SP nog aandraagt zijn het weer in gebruik nemen van de politiecellen in Hilversum. Nu worden mensen die langer dan zes uur moeten worden opgesloten naar Houten vervoerd. De begeleiding voor mensen die uit de gevangenis komen moet beter worden georganiseerd. Zodra ze vrijkomen is er op het gebied van wonen, zorg en werk niet genoeg geregeld. "Uit de bak rechtstreeks naar de crisisopvang is geen adequate oplossing", aldus Verweij.

De SP constateert meer armoede onder huurders (zie kader) en huisuitzettingen. Als mensen in de schulden dreigen te komen, moeten woningbouwcorporaties, gemeente, zorginstanties en het welzijnswerk nog beter samenwerken om ervoor te zorgen dat de huurders hun huis niet kwijtraken. In juli 2014 stelde de SP voor om een convenant preventie huisuitzetting op te stellen. Daar mag nu wel wat vaart in komen. Tevens moet er meer aandacht komen voor de eigen bijdrage. Er zijn nu mensen die afzien van zorg omdat ze de kosten niet kunnen betalen. De SP wil een onderzoek naar de gevolgen hiervan.

"We kunnen niet langer blijven hangen in mooie plannen en woorden. De tijd van lullen is voorbij. Er moet gepoetst worden. Mensen hebben zorg nodig en in papier kan je niet wonen. Natuurlijk gaan er ook dingen goed, maar het moet beter", besluit de SP-fractievoorzitter.