De rugbyers kregen donderdag bij de huldiging in het raadhuis een oorkonde en een cheque.
De rugbyers kregen donderdag bij de huldiging in het raadhuis een oorkonde en een cheque. Foto: Bastiaan Miché

Op naar kampioenschap nummer twintig

HILVERSUM - De Nederlandse rugbyvorst is voorlopig niet van plan plaats te maken. Wat Wieger Schotanus, voorzitter van Rugby Club Hilversum, betreft blijven de blauw-witten nog heel lang op de troon zitten. Na het binnenhalen van de zeventiende landstitel is het credo bij de vereniging op Sportpark Berestein simpel: 'op naar nummer twintig'.

RC Hilversum is het laatste decennium vaste klant in de strijd om het landskampioenschap. Van de laatste tien finales stonden de Hilversummers maar liefst negen keer op de grasmat. Alleen in 2009 bereikten zij de eindstrijd niet. Succesvol was het team in 2010, 2011 en 2012. In de twee edities die daarop volgden ging het telkens net fout. De vreugde was vorige week zaterdag dan ook groot toen The Dukes in de tweede helft opzij werd gezet: 22-11. "We zijn met z'n allen echt al de hele week aan het nagenieten", meldt Schotanus. "Dat hadden we echt even nodig na 2013 en 2014. Deze titel geeft ons weer veel energie", vertelt hij een dag na de huldiging in het raadhuis door het gemeentebestuur. De concurrentie in de ereklasse is bij deze gewaarschuwd: de Hilversumse honger is nog lang niet gestild. "Het credo voor de komende jaren is voor ons: op naar twintig kampioenschappen. Dat is echt onze ambitie", laat de voorzitter duidelijk weten.

Met zeventien landstitels is RC Hilversum de meest succesvolle vereniging van Nederland. De vereniging heeft in de loop der tijd meerdere succesperiodes gekend. Van 1957 tot en met 1960 vierden de Hilversummers de eerste vier kampioenschappen. In 1962, 1965, 1975 en 1976 waren zij weer de beste toen de rugbyers met een hele sterke lichting lang het rugby domineerden in de jaren tachtig. Met drie titels op rij (1982, 1983 en 1984) en nog één in 1986 drukte de club flink haar stempel.
Daarna stokte het. Zo'n tien jaar geleden kwam daar verandering in toen een aantal oud-rugbyers van Hilversum besloten de zaak financieel aan te pakken en anders in te vullen. Dat heeft de opwaartse spiraal ingezet. "Goede sponsoring is belangrijk en daar zijn we niet geheel ongelukkig in", verklaart Schotanus. "Je kunt het niet alleen hebben van de opleiding en de talenten die je hebt rondlopen. Als je het hoogste wilt bereiken, zul je ook moeten betalen. Dat zijn geen grote bedragen, maar op die manier kun je wel buitenlandse spelers halen."
Naast de goede prestaties van het eerste is inmiddels ook het tweede team gepromoveerd naar het op een na hoogste niveau van Nederland. Dat heeft een aanzuigende werking. De jeugdafdeling is de afgelopen drie jaar gegroeid van 60 naar 146 leden. Spelers van clubs uit de buurt willen graag de overstap naar het prestatiegerichte RC Hilversum maken. Dat biedt de vereniging mogelijkheden en daardoor heeft zij ook veel regionaal talent.

De basis is goed, meent Schotanus. Het huidige eerste team herbergt veel jonge talenten. Vijf jongens die nu in de selectie zitten, wonnen twee jaar geleden nog het landskampioenschap met de colts. Daarnaast heeft het team individueel de beste spelers van de ereklasse, meent Schotanus. Coach Scott Smith heeft daar de afgelopen acht jaar een ijzersterke brigade van gesmeed. De club moet waarschijnlijk wel op zoek naar een nieuwe trainer. Smith heeft aangekondigd te stoppen. Maar of de soep ook echt zo heet gegeten wordt, weet de voorzitter nog niet. Het bestuur heeft al gesprekken gevoerd met andere kandidaten die volgend seizoen voor de groep zouden kunnen staan, maar Smith is niet uit beeld. "We gaan nog wel eens aan Scott vragen wat hij wil gaan doen met zijn vrije tijd", is de laatste opmerking van de voorzitter.