Sinds Menno Bijlard goed scoorde in het AD staan er nog langere rijden voor zijn frietkraam.
Sinds Menno Bijlard goed scoorde in het AD staan er nog langere rijden voor zijn frietkraam. Foto: Bob Awick

'Misschien volgend jaar wel een plekje hoger'

HILVERSUM - Rapportcijfer 9,5 voor de friet en een juryrapport dat 'uitmuntend' aangeeft. Volgens de jaarlijkse friettest van het Algemeen Dagblad behoort Bijlard's Verse Frieten daarmee tot de beste friet van Nederland. Ondernemer Menno Bijlard staat met zijn kraam op de markt in Hilversum en is blij met de notering. "We doen ons best en we hopen dit niveau vast te houden."

Op de markt is hij een bekende verschijning, maar inmiddels is hij ook landelijk ontdekt door het Algemeen Dagblad. In de jaarlijkse friettest van de krant, wordt Bijlard namelijk geprezen om zijn kwaliteit. "Klanten weten hem goed te vinden. En terecht, want dit is weer smullen. Heerlijk krokant, uitstekend van smaak," zo concludeert de krant. Het jaarlijkse lijstje trekt veel aandacht, aangezien lokale ondernemers opeens landelijk worden gepresenteerd. Voor Bijlard kwam de notering als een grote verassing. "In eerste instantie dachten we dat ze ons ook dit jaar weer over zouden slaan. Maar ja, niet dus." De ondernemers worden aangemeld door bezoekers die de krant er graag op willen wijzen dat er lekkere friet wordt gebakken." En op die manier bepalen hun dat ze dan ook bij ons langskomen om te kijken hoe het is. Ik denk dat het zo in zijn werk gaat," vertelde de friteskunstenaar in een interview op Radio 6FM.

Het onderscheid in kwaliteit zit, zo omschrijft de krant, vooral in het gebruik van verse friet of fabrieksfriet. Volgens Bijlard is daar inderdaad een groot verschil tussen. "Wij krijgen iedere dag onze aardappel vers aangeleverd. Die worden 's morgens vroeg geschrapt. Wij snijden en bakken ze dan ter plekke. Omdat wij iedere dag een verse aanvoer hebben, verschillen we daarin met fabrieksfriet, aangezien dat machinaal wordt gemaakt. Dat gaat dan meestal de koeling in en voordat de consument dat eet ben je misschien al een maand verder, dus dat is een hele andere beleving."
Volgens Bijlard is dat een weloverwogen keuze voor een ondernemer. "Veel collega's hebben altijd met voorgebakken friet gewerkt en die vinden die overstap gewoon moeilijk. Je moet je frituur erop aanpassen en je moet het natuurlijk ook een beetje kunnen. Je trekt een doos met voorgebakken friet open en je gooit het erin, je doet een timer aan, het wekkertje gaat af en dan is de friet klaar. Met verse friet werk dat natuurlijk heel anders."
Bijland is hoe dan ook blij met zijn eerste, hoge notering in de AD-lijst. Dat niveau probeert hij vast te houden. "En wie weet, misschien staan we volgend jaar wel een plekje hoger", zegt de ondernemer hoopvol.