Een van de afgeplakte posters aan de Kamerlingh Onnesweg.
Een van de afgeplakte posters aan de Kamerlingh Onnesweg. Foto: Bastiaan Miché

'We worden ineens verantwoordelijk gehouden voor 110 miljoen doden'

HILVERSUM – Dat de afplakactie van de SP van de posters van RTV NH in Hilversum zou leiden tot reacties was ingecalculeerd, maar de hoeveelheid en voornamelijk de heftigheid ervan heeft fractievoorzitter Bianca Verweij wel verbaasd. "We worden ineens verantwoordelijk gehouden voor 110 miljoen doden. Daar schrik ik wel van."

De verwijten van censuur zijn nog de mildste reacties op het sociale medium nadat de SP vrijdag 1 mei zo veel mogelijk posters van RTV NH had afgeplakt met daarop de tekst: 'Huizen er nog andere jihadgezinnen in 't Gooi?' Vergelijkingen met Mao, Stalin, Hitler, Goebbels vlogen de partij om de oren. "Wat een zieke, linkse, laffe, islamitische, aarslikkende stumpers zijn jullie toch!", spande wel de kroon op Twitter.

Een belletje van de maatschappij die verantwoordelijk is voor de bushokjes was verwacht of een belletje van RTV NH. De SP had niet gedacht per mail en social media zo veel radicale meningen te horen. "Al die rechts-extremistische reacties zijn uiterst onplezierig", zegt de fractievoorzitter. "Hierdoor word je toch voorzichtiger als we met SP'ers de straat op gaan. Een dag na het afplakken, hadden we onze maandelijks evenement op de kop van de Groest en het marktterrein. Dan maak je toch vooraf afspraken met elkaar", aldus de politica, die eraan toevoegt dat ze ook veel bijval hebben gehad.

Met het afplakken van de posters heeft de SP een statement gemaakt en geen censuur willen plegen, zo laat Verweij weten. "Wij hebben het gedaan omdat een publieke omroep op deze manier over de ruggen van mensen reclame wil maken. Dat vinden wij ongepast. Wat ons betreft raakt dit het gelijkwaardigheidsprincipe. Op deze manier maak je het heel zichtbaar. We hebben RTV NH een koekje van eigen deeg willen geven. Ze wilden een reactie en die hebben ze gekregen", is de uitleg.

Het is de SP nog altijd onduidelijk wat de provinciale omroep nou wil met deze poster. "RTV NH zegt een journalistieke vraag te stellen. Dat mag inderdaad. Maar nergens geven ze aan wat ze ermee gaan doen. Komen ze erop terug in hun uitzendingen? Ze melden het nergens."

Verweij zegt telefonisch contact gezocht te hebben met de provinciale omroep. De SP heeft gevraagd of zij de posters willen ruilen. Overigens is de collegepartij niet de enige die van zich heeft laten horen. Saami Akrouh van de Partij van de Arbeid is in de pen gekropen en heeft een open brief gestuurd naar RTV NH. De jonge sociaaldemocraat uit hierin zijn ongenoegen en geeft duidelijk te kennen de dialoog aan te willen gaan met de omroep.

'Al die rechts-extremistische reacties zijn uiterst onplezierig'

"Uiteraard begrijp ik dat u, als regionale zender, zich een positie moet weten te beconcurreren tussen alle overige spelers. De insteek waarop u dit nu probeert, valt naar mijn mening niet goed te praten", zo schrijft hij. "Het is uw rol om op objectieve wijze kritische vragen te stellen over onderwerpen die op dit moment spelen. Dat doet u als nieuwsomroep, maar in dit geval treedt u op als reclamemaker. U wilt immers met deze boodschap meer kijkers en luisteraars trekken. Dit staat dus naast uw taak als regionale omroep", meldt de PvdA'er, die verder in de brief aangeeft dat hij aanstoot neemt aan de boodschap van de poster. Dat is er volgens hem een van achterdocht en wantrouwen. Dat signaal heeft impact op de Hilversumse samenleving. Daar moet RTV NH volgens Akrouh rekening mee houden.