Studiomanager Joost van den Heuvel en acteur Frans van Deursen zijn aan het werk.
Studiomanager Joost van den Heuvel en acteur Frans van Deursen zijn aan het werk. Foto's: Karin van Leeuwen

Creative Sounds laat haar
stem goed gelden

HILVERSUM - Niets doet vermoeden dat er in het ietwat saaie pand aan de Franciscusweg 219 op de derde verdieping een bruisend en dynamisch bedrijf is gevestigd: Creative Sounds. Aan een grote tafel vlak bij de receptioniste wordt druk gepraat en koffiegedronken. Als een bezoeker binnenkomt en de verschillende mensen 'goedemorgen' hoort zeggen, is er geen twijfel over mogelijk: hier wordt gewerkt met stemmen.

door Karin van Leeuwen

De opvallende lage stem is die van Hero Muller. Zijn 'goedemorgen' bromt overal tussendoor. "Inderdaad", lacht Patrick Ulenberg. "Dat is de vader van Peter Paul Muller. Hij heeft verschillende stemmen op zijn naam staan." Zo leent hij zijn stem bijvoorbeeld aan Koekiemonster, de aan koekjes verslaafde blauwe pop uit Sesamstraat. Ook is zijn stem verbonden aan de Sprookjesboom van de Efteling.

Ulenberg is samen met zijn vrouw Charlotte eigenaar van Creative Sounds, een nasynchronisatie/dubbingbedrijf. Vijftien jaar geleden begon het stemavontuur op het Slachthuisplein in Hilversum. "Op de Kievitstraat namen we een bestaande studio over. Dat wil zeggen: de faciliteiten namen we over, niet het bedrijf", benadrukt hij. Het duo startte met drie studio's. Ze zijn er ingerold. Wilden graag iets voor zichzelf beginnen, maar wisten niet wat. Met zijn achtergrond als audio-engineer bij de Wisseloord Studio's en later als studiomanager in Veenendaal en met haar ervaring in management en organisatie zagen ze een voice-overbedrijf wel zitten. Een prima zet, want vijftien jaar later floreert het bedrijf nog steeds. Sterker: het is verdubbeld en maakt sinds deze maand gebruik van negen studio's in plaats van vijf.

Apetrots zijn ze vooral op de nagebootste bioscoop. "Met deze nieuwe 5.1 Mix Cinema kunnen we nu ook in technisch opzicht de kwaliteit bieden die nodig is voor bioscoopproducties. We zijn onlangs gestart met het nasynchroniseren van bioscoopfilms", vertelt Charlotte. Daarmee bedient Creative Sounds weer een nieuwe markt. "We lopen best een beetje voorop in dubbingland", vindt Patrick. "We zorgen steeds weer voor vernieuwing. Zo voegen we functies samen en kan bijvoorbeeld een acteur ook regisseur zijn. Dat is revolutionair. Je moet creatief zijn."

Ook de internationale samenwerking met vooral Scandinavische landen legt het bedrijf geen windeieren. Een ander belangrijk punt is altijd netjes en flexibel naar de klant zijn. "Omdat Charlotte en ik eigenaar van Creative Sounds zijn, lopen we altijd net een stapje harder, hebben een hoger servicelevel en zijn een stuk flexibeler naar klanten toe. Dat is een groot voordeel." Ook heeft het met gunnen te maken, weet Charlotte. "Na jarenlang goed contact te onderhouden met de NPO bijvoorbeeld, terwijl ze niet onze klant was, hebben ze er dit jaar voor gekozen om met ons in zee te gaan." Naast de NPO werkt Creative Sounds voor onder meer Nickelodeon, Netflix en Warner Bros.

'We lopen een beetje voorop in dubbingland', stelt Patrick Ulenberg

Klaterende lach
Voor een van deze opdrachtgevers is acteur Frans van Deursen aan het werk. Terwijl studiomanager Joost van den Heuvel drie computerschermen op zijn bureau nauwlettend in de gaten houdt, zit Van Deursen in de opnameruimte waar hij 'George of the Jungle' inspreekt. Een klaterende lach, een harde schreeuw en daarna de goedkeuring van Van den Heuvel: het staat er goed op. De stem van Van Deursen is een mooie. "Weet je, in principe is elke stem goed," vertelt Charlotte, "maar de kunst is dat je erbij kunt acteren."

Dagelijks wordt de receptioniste van het Hilversumse bedrijf gebeld door mensen die zeggen dat hun buurvrouw vindt dat ze zo'n grappig stemmetje kunnen nadoen. Dat is niet voldoende, zegt ook Patrick. En o ja, ze hebben het geprobeerd. Castingdagen waarop iedereen auditie mocht doen. Een dag lang beoordeelden ze verschillende stemmenacts. Maar geen enkele auditant bleek goed genoeg. Vandaar dat Van Deursen, Tony Neef, Hero Muller en Lucy de Lange regelmatig in de studio's te vinden zijn. "En daarnaast talloze andere acteurs", vult Charlotte aan.

Aan de koffietafel bij de receptioniste klinkt een bulderende lach. De regisseur gebaart dat de stemacteur op moet staan. De koffiepauze is over. De stem van Barney van de Flintstones schuift zijn stoel aan, schraapt zijn keel en is weer klaar voor zijn werk.

Creative Sounds is trots op de nieuwe 5.1 Mix Cinema.
Patrick en Charlotte Ulenberg de eigenaren van het bedrijf.