Van linksaf: Tukkie Tuk, Rudy Brouwer en Wendy Runhaar willen Hilversummers laten stralen.
Van linksaf: Tukkie Tuk, Rudy Brouwer en Wendy Runhaar willen Hilversummers laten stralen. Foto: Koosje de Beer

'Hilversummers verbinden
en samen laten twinkelen'

HILVERSUM - Hilversummers die een maatje zoeken kunnen zich aansluiten bij DuurSamSam. Ondernemer, schrijver en spreker Rudy Brouwer vertelt enthousiast over dit nieuwe initiatief. "Samen kun je van alles doen; denk aan sporten, wandelen, boodschappen doen, filosoferen of, heel down to earth, samen koken. Met DuurSamSam willen we mensen verbinden en samen laten stralen."

door Koosje de Beer

"Tot nu toe hebben we veel leuke reacties gehad op DuurSamSam", zegt Brouwer, één van de initiatiefnemers van dit nieuwe bewonersinitiatief. "Door mensen samen de dingen te laten doen die ze leuk vinden, laat je ze stralen. Of zoals ik het zelf graag zeg: laat je ze twinkelen. Tegenwoordig hoor je vaak dat iedereen zelfredzaam moet zijn, maar samenredzaamheid is zeker zo belangrijk."

De bedoeling is dat DuurSamSam breed gedragen gaat worden in heel Hilversum. "Ons logo is een zonnebloem, de krachtigste plant op aarde", vult Wendy Runhaar, jongerenwerker bij Versa Welzijn, aan. "Wij hopen dat DuurSamSam, net als de zaadjes van de zonnebloem, overal een vruchtbare bodem zal vinden. Ik begeleid hier verschillende jongerengroepen en merk dat ook de jeugd enthousiast is over dit project."
De initiatiefnemers kijken uit naar de eerste ontmoetingsavond. Die was gisteren (woensdag 20 mei). Zij zijn zeker van plan om meer bijeenkomsten te organiseren als DuurSamSam aanslaat. Natuurlijk zou het mooi zijn als de eerste sessies goed bezocht wordt, maar toch hangt succes volgens Brouwer niet alleen af van het aantal mensen dat komt. "Als twee mensen elkaar vinden, vind ik dat al een heel waardevol resultaat, want zij zullen hun positieve ervaringen weer doorvertellen en zo zorgen voor de voedingsbodem die DuurSamSam nodig heeft."

Volgens welzijnswerker Tukkie Tuk heeft het initiatief zeker kans van slagen door de diverse samenstelling van de mensen die eraan meewerken. "Zelf werk ik voor Versa Welzijn, maar bij dit project voel ik mij vooral een betrokken burger. DuurSamSam geeft mij alleen maar energie. Het idee is ook zo eenvoudig: waarom zou je in je eentje blijven tobben als er ook anderen zijn die je kunnen helpen? In mijn eigen leven en werk heb ik gemerkt dat zelfs de krachtigste mensen soms raad en advies nodig hebben. Ik ben zelf heel blij dat ik mensen als Rudy door DuurSamSam heb leren kennen. Dat gun ik anderen ook. Wat je met elkaar doet, maakt ook niet zo veel uit. Samen strijken kan al heel gezellig zijn. "

In zijn eigen werk is het creëren van verbindingen een belangrijke missie voor Brouwer. "Daarvoor ben ik vaak in het buitenland geweest en ik heb daar ook veel interessante mensen mogen ontmoeten, maar op een gegeven moment vroeg ik me toch af of ik niet dichter bij huis iets zou kunnen doen. Al eerder heb ik mij aangesloten bij het landelijk initiatief stadsverlichting.nu en zijn mensen welkom om een uur bij mij in de huiskamer te komen mediteren. DuurSamSam is een volgende stap. Ik zie het als netwerken vanuit je hart."
Runhaar verwacht dat DuurSamSam ook verbindingen legt tussen de jongeren in de buurt. "Vooralsnog zijn ze enthousiast. Een aantal van hen heeft al toegezegd naar de eerste ontmoetingsavond te komen. Als jong en oud elkaar ontmoeten en elkaar inspireren, is wat mij betreft DuurSamSam meer dan geslaagd!"

Het succes hangt zeker niet alleen van de opkomst af