Vincent Lensen en Rianne Brouwer zijn zondag 28 juni weer van de partij.
Vincent Lensen en Rianne Brouwer zijn zondag 28 juni weer van de partij. Foto: Karin van Leeuwen

Strijden voor vrijheid van orka's

HILVERSUM - Vincent Lensen was acht jaar toen hij voor het eerst oog in oog met een orka stond: het schoolreisje van de Hilversummer ging naar het Dolfinarium in Harderwijk. "Machtig mooi vond ik het. Wist ik veel", zegt Lensen nu. Dertig jaar later strijdt hij voor de vrijheid van orka's in gevangenschap door het organiseren van The Ultimate Ride To Freedom en door het schrijven van het boek 'Orca Stories', dat deze maand is verschenen.

door Karin van Leeuwen

Hij weet nog goed hoe de fascinatie voor orka's begon; in het Dolfinarium waar de dieren hun kunstjes opvoerden voor het publiek. "Een mooi, groot beest. En zo rustig." Lensen kon niet bevroeden dat dit niet normaal voor orka's was. Dat orka's de ruimte nodig hebben, het helemaal niet fijn vinden steeds weer kunstjes op te voeren. In 2010 kwam orka Morgan, die uit de Waddenzee werd gered, in het Dolfinarium terecht. Lensen dacht: dit moeten mijn kinderen zien. Hij reisde met ze af naar Harderwijk. Het werd een grote teleurstelling: Morgan dreef alleen maar. Om een glimp van haar te zien, stonden bezoekers in een lange rij. "Toen wij aan de beurt waren om te kijken, zwom Morgan onze kant op. Het raakte me enorm. Het was doodzielig." Hoewel het de bedoeling volgens het Dolfinarium was om Morgan weer vrij te laten, werd het beestje verkocht aan dierenpark Loro Parque in Spanje onder het mom dat de orka doof was. Lensen gelooft er geen barst van.

Thuisgekomen vond de Hilversummer dat hij wat moest doen. Maar wat? Het enige dat hij kon, was motorrijden. "Opeens wist ik het: ik combineer motorrijden met aandacht vragen voor orka's. Motorrijders willen vrij zijn, zich kunnen bewegen, net zoals orka's." Hij las alles wat los en vast zat over orka's. En startte Bikers 4 Orcas in augustus 2013, een organisatie die zich inzet om de nog in gevangenschap levende orka's voor zover mogelijk hun vrijheid terug te geven. Niet veel later kwam zijn goede vriendin Rianne Brouwer erbij. "We organiseerden The Ultimate Ride To Freedom, een motortocht naar Harderwijk. Door middel van het geluid van motoren proberen we de aandacht te trekken van het publiek dat dolfinaria bezoekt", vertelt Brouwer. Of het indruk maakt? Het is dé manier om mensen erop te wijzen wat er met de beesten gebeurt.
Nog steeds krijgt Lensen kippenvel als hij denkt aan het moment dat ze Harderwijk binnenreden en verwelkomd werden door publiek dat applaudisseerde. "En we waren vorig jaar maar met zes motoren, moet je nagaan." Dit jaar verwachten Brouwer en Lensen dat zo'n vijftig motoren meerijden. Zo'n stoet motorrijders maakt indruk, weet Lensen. Hij hoopt dat mensen de moeite willen nemen om zich te verdiepen in het leed van de orka's. "Sommige mensen doen er wat lacherig over dat ik me zo inzet. Ik geef ze dan de film 'Blackfish' en dan begrijpen ze me ineens wel." 'Blackfish' is een documentaire over de kolossale zwart-witte walvissen die gracieus door de lucht vliegen voor het publiek. "Wist je dat orka Tilikum drie begeleiders heeft gedood? Dat zou hij in de vrije natuur nooit doen. Kun je nagaan hoe hij er aan toe was", benadrukt Lensen.

Bikers 4 Orcas is inmiddels wereldwijd bekend en zondag 28 juni wordt voor de tweede keer The Ultimate Ride To Freedom in tien landen op vijftien locaties gereden. Iedere motorrijder is welkom. "En als je geen motor rijdt, kun je de groep tijdens de aankomst in Harderwijk aanmoedigen", weet Brouwer. Inmiddels is het boek 'Orca Stories' verschenen. Met daarin opzienbarende verhalen over orka's en hun relatie met mensen. Lensen is er trots op. "Ik heb het boek geschreven om mensen te laten weten wat een prachtige, intelligente, spirituele en zachtaardige dieren orka's zijn. Ik heb veel gesproken met ex-trainers die geweldige verhalen hebben. Het werd tijd om al die verhalen te bundelen."
Vooralsnog is het boek alleen in het Engels verkrijgbaar. "Aan een vertaling in het Nederlands wordt gewerkt", grijnst Lensen, die hoopt dat zijn boek een groot publiek bereikt.

'Sommige mensen doen lacherig over dat ik me zo inzet'