Ondergrondse containers
op veertig locaties

HILVERSUM - "Alle zakken gaan het centrum uit", zo zei wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok. In de nabije toekomst moeten het huisvuil uit het straatbeeld in de binnenstad zijn. Hilversum wil op veertig locaties in het centrum ondergrondse containers gaan aanleggen.

Begin 2016 kan dit project al starten. Dan is het de bedoeling dat er een ondergrondse container wordt aangelegd op het Langgewenst. Deze werkzaamheden lopen dan gelijk met de herinrichting van het marktterrein. Maar de bewindsvrouw van het CDA hoopt eind 2015 op een eerdere locatie te kunnen beginnen. Zo noemt zij als voorbeeld de Kerkstraat. Dit moet Hilversum nog overleggen met de GAD Gooi en Vechtstreek.
Dinsdag heeft het college van burgemeester en wethouders het voorstel geaccordeerd. De totale kosten voor dit project zijn zo'n 2,5 miljoen euro. Daarvan legt de GAD met 2,1 miljoen het merendeel op tafel. Hilversum legt zelf 435.000 euro in. De gemeente zet hier de te veel betaalde GAD-gelden voor in. "Omdat wij het proces willen versnellen, betalen wij mee uit het overschot", legde de wethouder uit.

Per locatie komen er meerdere containers. Nieuw is dat ook ondernemers gebruik kunnen maken van deze voorzieningen. Particuliere afvalbedrijven halen dat afval nu nog op.

"Het gaat nog een hele uitdaging worden om het allemaal de grond in te krijgen", meldde Van Vroonhoven. Zij vraagt zich dan ook hardop af of de kosten gedurende het project, dat zo'n anderhalf jaar in beslag gaat nemen, niet zullen oplopen. Er liggen nogal veel kabels en leidingen in de grond. "Ik ben bang voor tegenvallers", gaf de wethouder daarom aan. Wie voor deze mogelijke extra financiƫn moet opdraaien, is nog niet duidelijk. GAD en gemeente hebben daar nog geen afspraken over gemaakt.