De vijver bij de rododendronvallei is een geliefd plekje in de botanische tuin.
De vijver bij de rododendronvallei is een geliefd plekje in de botanische tuin. Foto: Bastiaan Miché

Best bewaarde geheim van Hilversum

HILVERSUM - Midden in Hilversum ligt een groot stuk groen van 1,2 hectare. Pinetum Blijdenstein trekt wetenschappers van over de hele wereld, de botanische tuin is een waar coniferenmuseum en behoort sinds zondag tot een mondiaal select gezelschap met de uitreiking van de Plaque of Honour. Maar in de eigen gemeente geniet zij nauwelijks bekendheid.

door Ingmar Meijer

"Pinetum wordt niets voor niets 'het best bewaarde geheim van Hilversum' genoemd", zo meldt Pieter Hoogenraad, bestuurslid van Stichting Pinetum Blijdenstein en ook een van de rondleiders. "Jaarlijks krijgen we zo'n zes- tot zevenduizend bezoekers. We hebben zelfs mensen uit de buurt die zeggen: potverdikkie, nooit geweten dat deze tuin hier zat. De meeste mensen komen hier op tweede paasdag naartoe. Dan kunnen ze hier paaseieren zoeken. Dan is het druk. Soms zelfs een beetje te", aldus de Hilversummer.

Voor Hoogenraad is het gissen wat de oorzaak is van de geringe bekendheid in Hilversum. Pinetum Blijdenstein bestaat al honderd jaar en is te vinden aan de Van der Lindenlaan 125. Daarnaast zegt Hoogenraad dat het huidige bestuur van de stichting, verantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie van de botanische tuin, heel actief is. Er is dan ook van alles te doen in de tuin, zoals rondleidingen, lezingen, workshops, concerten, educatieve activiteiten en evenementen voor kinderen. Daarnaast is dit de plek van veel tentoonstellingen. Zo opende wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok zondag de nieuwe expositie 'Planten uit de oertijd' en is sinds deze week ook 'BeschermDE Planten' te zien.
"Misschien zijn coniferen niet sexy genoeg", stelt het bestuurslid hardop als hij het heeft over de bezoekersaantallen. En dat terwijl Pinetum een tuin met wereldfaam is onder de kenners. Aan de Van der Lindenlaan 125 is een van de meest complete collecties van naaktzadigen - met als belangrijkste groep de coniferen - te zien. Van de 600 soorten die er wereldwijd zijn, is meer dan de helft te zien in de Hilversumse tuin.

Tijdens de wandeling blijkt dat iedere boom - er staan er bijna duizend - en ieder stuk tuin een eigen verhaal heeft. "Op dit stuk gras van Vogelenzang is de eerste wedstrijd gespeeld tussen FC Hilversum en Ajax", vertelt Hoogenraad. "Ik vertel er altijd bij dat Hilversum met grote cijfers won, maar dat komt omdat ik Rotterdammer ben", grapt hij. Of het verhaal over de glasscherven van de dure flessen van eigenaar Benjamin Willem Blijdenstein, die nu nog steeds in de muur zitten. Dat was een maatregel om de jeugd te weren uit de moestuin, zodat niet alle appels en peren werden gestolen.

Pinetum Blijdenstein is eind negentiende eeuw als onderdeel van het landgoed Vogelenzang aangelegd. In 1909 liet Blijdenstein tuinarchitect Copijn een pinetum aanleggen in Engelse landschapsstijl. Blijdenstein was veel in Engeland geweest en had zich daar laten inspireren. De tuin met zijn muur en de beheerderswoning hebben nu de status van gemeentelijk monument.

'Zelfs mensen uit de buurt weten niet dat we hier zitten'

B.W. Blijdenstein was een markante inwoner van Hilversum. Zijn roots lagen in Enschede waar hij in 1839 het levenslicht zag. Blijdenstein volgde zijn vader op als directeur van de Twentsche Bank. "Hij was innovatief", zegt Hoogenraad. In Hilversum was hij onder andere raadslid en was stichter van bejaardencentrum De Egelantier. Hij is bijgeschreven in het Gulden Boek van de gemeente. Hij overleed in 1914 en liet een prachtig stukje Hilversum achter.