Nog zo'n vier weken is Hilversum CS te gebruiken door voetgangers om van en naar het centrum te lopen.
Nog zo'n vier weken is Hilversum CS te gebruiken door voetgangers om van en naar het centrum te lopen. Foto: Bastiaan Miché

Geen doorvoerhaven
meer voor voetgangers

HILVERSUM – In navolging van Rotterdam CS gaan de OV-poortjes ook in Hilversum dicht. Nog zo'n vier weken kunnen Hilversummers het centraal station gebruiken als doorloop van en naar het centrum, want de NS zijn van plan woensdag 17 juni de poortjes te sluiten. Dat maakte wethouder Floris Voorink deze week bekend.

Maandag 15 en dinsdag 16 juni houden de NS in de spitsuren een proef in Hilversum met de gesloten poortjes. Servicemedewerkers van de NS zijn aanwezig en kunnen de poortjes openen voor personen met een geldig vervoersbewijs, informatie verstrekken over het waarom van de maatregel en de reizigers helpen met hun route naar het centrum of een andere Hilversumse wijk. Als dit experiment bevalt, dan gaan de poortjes vanaf 17 juni voor 100 procent dicht. Gedurende een week zijn de NS-medewerkers dan nog op het station te vinden.

De wens om de OV-poortjes helemaal te sluiten heeft te maken met het terugdringen van zwartrijders en het weren van personen die niets te zoeken hebben op het station. De hoofdreden heeft met veiligheid te maken. De ministeries van Justitie en Veiligheid en Infrastructuur en Milieu hebben met NS, ProRail en vakbonden afgesproken om agressie op stations en in treinen tegen te gaan. Een probleem waar veel NS-personeel mee te maken heeft. Deze maatregel is een reactie op de agressie-aanvallen van de laatste maanden.

Tot nu toe zijn er nog twee poortjes open. Vanaf medio juni is dat over en kunnen mensen de doorsteek via het station alleen nog maken met een OV-chipkaart. Zij kunnen het station via de poortjes gratis passeren. "Daarvoor moet er voldoende saldo op de kaart staan, of moet er aan de kaartautomaat gratis eenmalig een stationspassage op de chipkaart geladen worden", aldus Voorink. "Voetgangers die niet over een OV-chipkaart beschikken moeten gebruikmaken van de voetgangers- en fietstunnel. Die is destijds extra breed aangelegd in de wetenschap dat de poortjes ooit dicht zouden gaan voor niet-treinreizigers."
In maart kwam dit onderwerp al voorbij. Een aantal verontruste Hilversummers begonnen een petitie waarin zij onder andere de Hilversumse gemeenteraad opriepen om met de NS in gesprek te gaan. Tevens moest de politiek een bewonersavond verzorgen waarin de zorgen geuit en geïnventariseerd konden worden. De brugfunctie van station Hilversum CS komt te vervallen, het sluiten van de poortjes bevordert de veiligheid van NS-personeel niet en bij sluiting van de poortjes moeten de lopers via de onveilig ervaren fietserstunnel. Dat zijn enkele argumenten die de opstellers van de petitie hebben aangegeven.

Dit initiatief is nooit van de grond gekomen. Met slechts zeven digitale handtekeningen in een periode van twee maanden lijkt er weinig animo te zijn voor dit initiatief in Hilversum. Daarnaast liet burgemeester Pieter Broertjes enkele weken geleden weten dat de camera's in de voetgangers- en fietserstunnel sinds kort ook zijn aangesloten op het netwerk van de centrumcamera's. Er kan live worden meegekeken, wat het veiligheidsgevoel moet bevorderen.
Daarnaast zet wethouder Voorink de deur al op een kier voor mensen die slecht ter been zijn om toch het station te kunnen gebruiken. "Met name voor mindervaliden is het gebruik van de tunnel wellicht lastig omdat men de helling naar beneden én weer naar boven moet lopen. In het stationsgebouw zelf zou voor een deel van het traject gebruikgemaakt kunnen worden van roltrap en lift. Maar dan is dus alsnog een chipkaart vereist om door de poortjes te komen", meldde hij verder.