ChristenUnie pleit voor experimentele behandelmethode.
ChristenUnie pleit voor experimentele behandelmethode. Foto: Bastiaan Miché

'Heeft Hilversum straks nog kastanjebomen?'

HILVERSUM - Heeft Hilversum in de nabije toekomst nog kastanjebomen? Dat is een vraag die de fractie van de ChristenUnie zich hardop stelt. Deze bomen gaan in rap tempo tegen de vlakte en om dit tegen te gaan wil de partij dat de gemeente mee gaat doen aan een experimentele behandelmethode tegen de kastanjebloedingsziekte.

Fractievoorzitter Jan de Wit schrijft dat Hilversum enkele beeldbepalende kastanjes herbergt in onder meer het centrum. In de afgelopen jaren zijn al diverse bomen gesneuveld, zoals aan de Groest en langs de Kamerlingh Onnesweg. "Dat zien wij met lede ogen aan", aldus De Wit. " Groen is belangrijk voor een prettige leefomgeving. Bomen zorgen er bovendien voor dat de lucht gezuiverd wordt en zijn een broedplaats voor vogels en andere dieren."

De Wit stelt dat het in heel Nederland slecht gaat met de paardenkastanjebomen, maar er gloort hoop aan de horizon. Volgens de ChristenUnie heeft de Universiteit van Wageningen proeven gedaan met een nieuwe methode om de bloedingsziekte de kop in te drukken. De truc is de temperatuur van de boom tijdelijk te verhogen waardoor de schadelijke bacteriën het loodje leggen. "De eerste resultaten van proeven in Lisse, Haren en Hillegom zijn hoopvol", meldt de fractievoorzitter.

De oppositiepartij wil dat Hilversum contact zoekt met de universiteit om ook in Hilversum een proef te kunnen houden. Gisteravond, tijdens de commissie Ruimte, heeft de ChristenUnie aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd dit zo snel mogelijk op te pakken. Daar stelde de partij zes concrete vragen over.