Kunstgebitten ontwerpen met de computer heeft veel voordelen, aldus Gerard van Hooft.
Kunstgebitten ontwerpen met de computer heeft veel voordelen, aldus Gerard van Hooft. Foto: Bastiaan Miché

Digitale protheses bij tandprotheticus Van Hooft

HILVERSUM - De hele wereld digitaliseer en zo ook de wereld van de tandheelkunde. Als een van de eersten in Nederland maakt tandprotheticus Gerard van Hooft kunstgebitten met behulp van de computer. "Een van de voordelen hiervan is dat de klant minder vaak hoeft terug te komen", aldus de Hilversummer.

Naast de balie in de wachtkamer staan witte werkbakken waarin gipsen gebitten liggen. Voor mensen die een beugel hebben gehad of al een kunstgebit hebben laten aanmeten, roept dat herinneringen op aan het 'happen'. Voor de meeste mensen is dat een niet al te fijne ervaring. Dat heeft vooral te maken met het achterin laten lopen van de substantie. Bij de digitale behandelmethode waar Van Hooft nu al bijna anderhalf jaar mee werkt, moet er nog steeds gehapt worden. Maar het misselijke gevoel dat je ervan krijgt is zo goed als verdwenen, verzekert hij.

Van Hooft zit al 42 jaar in het vak. Hij heeft in die periode veel nieuwe technieken en methodes zien komen en gaan. Toen hij in september 2013 hoorde van de AvaDent Digital Prothese, waar in Amerika al mee gewerkt werd, aarzelde hij geen moment en bestelde het computersysteem direct. Sinds januari 2014 werkt de Hilversummer hiermee. Inmiddels heeft Van Hooft op deze manier al meer dan honderd protheses ontworpen en hij zweert erbij. "In de loop der tijd heb ik zo veel voorbij zien komen, maar dit is een heel doordacht en innovatief systeem", aldus de tandprotheticus.

Het afdrukken en aanmeten van de prothese gebeurt nog steeds in de mond. Daarna zorgt de scanner ervoor dat alle gegevens de computer ingaan, waarna Van Hooft in samenspraak met de patiënt de prothese ontwerpt. De prothese wordt digitaal ontworpen en volledig computergestuurd gefreesd. "Hierdoor is de pasvorm ook veel beter geworden. De foutmarge is veel kleiner", zegt Van Hooft. "En mocht je het kunstgebit verliezen, dan hoef je niet opnieuw te happen, maar omdat de prothese digitaal is opgeslagen is een nieuwe zo besteld." Zelf is Van Hooft nu ook veel sneller klaar met het ontwerp. Het grote voordeel voor de patiënt is dat deze veel minder tijd kwijt is. Nu zijn er drie afspraken nodig en geen vijf zoals op de oude manier.

Volledige protheses en implantaten worden allemaal vergoed in het basispakket van de zorgverzekeraar. Dat geldt niet voor partiële protheses, zo laat de tandprotheticus weten.
Van Hooft houdt praktijk aan huis aan de Gomarushof 13. Van maandag tot en met donderdag behandelt hij patiënten. Een afspraak is te maken via 035-6210004 of mail naar info@vanhooft-tandprotheticus.nl.