Wat is de meerwaarde van de externe commissie, vroeg Stef van Breugel van Museum Hilversum.
Wat is de meerwaarde van de externe commissie, vroeg Stef van Breugel van Museum Hilversum. Foto: Yvette Geerts

'Wat is uw angst van het omkatten?'

HILVERSUM - Bij de door het college gewenste nieuwe manier van subsidiƫren, plaatst het professionele culturele veld in Hilversum grote vraagtekens. De gemeente wil niet langer geld stoppen in stenen, maar in optredens, zoals wethouder Wimar Jaeger van Cultuur dat dinsdag nogmaals aangaf.

Ongeveer twintig vertegenwoordigers van lokale culturele instellingen en organisaties waren dinsdag naar het Muziekcentrum van de Omroep gekomen om met de D66-bewindsman te praten over de nieuwe cultuurnota, die vorige week verscheen. Zo waren onder meer Museum Hilversum, Globe, Poppodium de Vorstin, Theater Gooiland, Bibliotheek Hilversum, GSA, het Grafisch Atelier Filmtheater Hilversum en JT Cinema aanwezig in de studio van het monument aan de Heuvellaan.

De grootste zorgen hadden zij over het programmatisch begroten dat Hilversum per 1 januari 2016 wil invoeren. Het idee van Jaeger is om naast een basisbegroting vanaf volgend jaar organisaties subsidie te geven voor kwalitatief goede programma's. Daarmee hoopt de gemeente meer inzicht te krijgen in wat er met hun geld gedaan wordt. Omdat de eisen nu te weinig smart zijn, heeft Hilversum daar nu te weinig grip op, zo gaf de wethouder eerder dit jaar aan. Een externe commissie gaat advies uitbrengen aan het gemeentebestuur over de kwaliteit van de programma's.
In het huidige plan is nog niet concreet en zichtbaar welke consequenties deze nieuwe manier van subsidiƫren heeft. Daarom kwam de vraag of het niet beter is om met een duidelijk en uitgewerkt plan naar de raad toe te gaan, zodat de politiek helder op het netvlies heeft welke gevolgen hun keuzes zullen hebben. "Is dit niet te abstract om mee naar de raad te gaan. Het heeft nogal wat consequenties. Het gaat hier om een historische ombuiging. Het gaat om een ombuiging van zo'n 33 procent", kreeg de D66'er voor zijn voeten geworpen.
Jaeger antwoordde dat deze cultuurnota gaat over hoofdlijnen en dat er later dit jaar wordt gesproken over de uitvoering ervan. Na de zomer gaan de partijen met elkaar dieper in op de materie. Wel zei de democraat op dit vlak van uitwerking nu nog een slag te willen maken. Daarnaast zei hij dat het programmatisch begroten kansen biedt. "Je kunt de situatie natuurlijk ook omdraaien", zo stelde Jaeger. "Waar komt die angst van het omkatten vandaan? U krijgt nu juist de kans om uw successen uit te venten", gaf de democraat zijn toehoorders mee.
Vragen waren er ook over de rol van de onafhankelijke en vakinhoudelijke externe commissie. De gemeente wil dat toetsing en advisering over het programmatische deel van het culturele aanbod komt te liggen bij deze groep van culturele experts. Waarom is zo'n commissie nodig? Wat zijn de toetsingscriteria? Wie bepaalt de kwaliteit van een programma? Hoe bindend is hun advies aan het college, dat het uiteindelijke besluit neemt? Volgens de wethouder is het zuiverder als een onafhankelijk orgaan de taak van kwaliteitsbewaker op zich neemt, maar dat is geen harde eis voor hem. Voorlopig houdt hij vast aan het instellen van de commissie.

Media, muziek en architectuur zijn de komende jaren de pijlers van het culturele beleid in Hilversum. Die drie wil de gemeente nog meer versterken. De aanwezigen gaven aan hierin toch echt beeldende kunst en theater te missen. Daarnaast werd gesteld in hoeverre architectuur een trekpleister is voor de Hilversummer. "Dat is toch meer voor mensen van buitenaf", was de opmerking. En wat wordt verstaan onder media? Hilversum is de mediastad, maar op cultureel gebied heeft dat een heel andere betekenis. Dat moet een betere bewoording krijgen. Dat was dan ook een van de verbeterpunten die Jaeger op gaat nemen in de nota.

Vanavond - donderdag 21 mei - buigt de commissie Samenleving zich al over de cultuurnota Metrum Kunst- en cultuurbeleid 2015-2020. De vergadering begint om 20.00 uur. Plaats van handeling is de Dudokkamer in het raadhuis.