Kees Verhoeff (links) met zijn medewerkers.
Kees Verhoeff (links) met zijn medewerkers. Foto: Bastiaan Miché

Puur Smaeck beter op de kaart zetten

HILVERSUM - Restaurant Puur Smaeck beter op de Hilversumse kaart zetten: dat is waar Kees en Jannemieke Verhoeff aan werken. Ondanks landelijke aandacht op televisie van Herman den Blijker en 'Dames in de dop' blijkt de zaak nog lang niet zo bekend te zijn in de eigen gemeente.

Het doel is meer naar buiten te komen met Puur Smaeck, al zegt Kees Verhoeff er meteen achteraan dat het breder is dan dat. "Eigenlijk gaat dat op voor de hele Biersteeg", aldus de ondernemer. "Het is zo'n hartstikke leuk pleintje, maar de loop naar de Biersteeg zit er niet zo in."

Al sinds 2007 werken er mensen met een beperking in de zaak aan de Kampstraat 18-20. Zij werken overdag onder begeleiding van Bill-Lee Lam en Susanne Loew in de keuken en de bediening. Gezien de lengte van de periode en de media-aandacht die Puur Smaeck bijvoorbeeld trok in 2009 toen kok Herman den Blijker langskwam, doet vermoeden dat dit in Hilversum een bekend gegeven is. Dat is een misvatting stelt Verhoeff. Op het gebied van naamsbekendheid is er nog het nodige werk aan de winkel.

De introductie van de culi-pas moet daar verandering in brengen. Gasten krijgen gratis proefjes als zij vier keer komen lunchen bij Puur Smaeck. Dat kan koffie naar keuze zijn voor vier personen, een korting van 25 procent bij een lunch van twee tot vier personen, een soep van de dag erbij of huisgemaakte zoetigheden met koffie of thee als de maaltijd genuttigd is. Verhoeff start over twee weken met deze actie, die hij zeker laat doorlopen tot na de zomer.

Bij Puur Smaeck leren de medewerkers met een beperking de kneepjes van het horecavak. Zo krijgen zij in de keuken scholing over voeding en diverse ingrediënten. "Laatst hadden we bijvoorbeeld asperges. Dan zoeken we dingen op Foodtube op en daar gaan we dan interactief mee aan de slag", meldt de Hilversumse ondernemer. Maar zij krijgen ook scholing waarin zij leren hoe zij moeten omgaan met klanten.

Maatschappelijk ondernemen is belangrijk voor Verhoeff, die zichtbaar met veel plezier werkt met zijn medewerkers. "Al acht jaar voer ik hier de participatiewet uit. Ik doe dat omdat ik iets wil terugdoen aan de maatschappij. We ademen en blazen allemaal dezelfde lucht. Waarom zou ik dan niet naar deze doelgroep kijken? Wat is er leuker dan met deze transparante doelgroep te werken? Ze zijn nooit ziek en als ze het een keer zijn, dan zijn ze er ziek van dat ze niet kunnen komen. Dit is zo leuk om te doen", legt hij uit.

'Wat is er leuker dan met zo'n transparante doelgroep werken?'