Nog tot en met september kan het verkeer vanuit Hilversum niet naar de A1.
Nog tot en met september kan het verkeer vanuit Hilversum niet naar de A1. Foto: Bastiaan Miché

Omleiden is een kwestie van wennen

HILVERSUM - De boodschap is nu wel duidelijk: het verkeer kan vanuit Hilversum de oprit van de A1 bij Laren niet meer bereiken. Weggebruikers volgen de omleidingsroutes inmiddels braaf op, zo laat een woordvoerder van de provincie Noord-Holland weten. De verkeerssituatie is genormaliseerd.

Dit is eigenlijk gebruikelijk. Vlak na een afsluiting en bij het instellen van omleidingen is het verkeer zoekende. Daarbij proberen automobilisten alle opties uit. "Het is in het begin wennen", klinkt het uit het provinciehuis in Haarlem.
Vorige week maandag, de eerste dag na de schoolvakantie, begon het omrijden pas echt. Veel weggebruikers trachtten toch de A1 te bereiken via de Hilversumseweg, maar constateerden dat ze niet verder kwamen dan La Place en via de Langsakker en de Vredelaan in Laren kwamen. Dat leidde tot een overleg op dinsdag tussen de provincie, de gemeente Laren en de politie Gooi en Vechtstreek. Daarin besloot het trio de Hilversumseweg open te houden en andere maatregelen te nemen, zoals de verkeersregelaar op het Den Uylplein een andere positie te geven.