Jan Brink zorgt ervoor dat de rechtstreekse lijn is doorgezet.
Jan Brink zorgt ervoor dat de rechtstreekse lijn is doorgezet. Foto: Bastiaan Miché

Meubelstoffeerderij Brink, familiebedrijf sinds 1938

HILVERSUM - Met Jan Brink (44) als derde generatie is meubelstoffeerderij Brink een van de weinige familiebedrijven waar 'de rechtstreekse lijn' is doorgezet. Van opa, op vader, op zoon. Naast Brink werken er nog vier ooms, een neef en sinds 2008 maakt ook zijn eigen zoon deel uit van het bedrijf. "Mijn opa startte in 1938 met een bakfiets en wat gereedschap die hij in ruil voor achterstallig loon van zijn baas kreeg."

Brink is er erg trots op dat ook zijn zoon voor dit vak heeft gekozen: "Ik zie ook de gedrevenheid die ik heb terug bij hem." Zelf was hij van kleins af aan al regelmatig in de werkplaats te vinden. Als zijn vriendjes gingen spelen ging hij 'aan het werk'. "Ik kreeg een hamer in mijn hand en soms ging er wel eens iets niet goed." Op zijn vijftiende verruilde hij definitief de schoolbanken, mét diploma, voor de werkplaats.

"Ik had op school al door dat de praktijk anders was dan de theorie." Na al die jaren vindt hij het nog steeds het mooiste vak dat er is. "De beginfase om iets voor een klant te kunnen en mogen betekenen is altijd weer een uitdaging. Maar ook uitleggen wat er allemaal mogelijk is. Klanten zijn soms erg verrast." Er achterkomen wat een klant wil is een van de belangrijkste aspecten van zijn vak. "Als mensen bij mij komen om een oude kast te laten restaureren dan is het belangrijk dat ik weet wat ze willen. Moet het een oude kast blijven, ook na restauratie, of moet hij 'helemaal als nieuw' worden. Dan moet je anders te werk gaan." Bijna altijd wordt gekozen voor de eerste optie. Het gaat daarbij ook vaak om een erfstuk. Ook de keuze van de stof bij het opnieuw stofferen vinden veel mensen lastig. Brink laat soms bewust stoffen en kleuren zien waarvan hij vooraf al weet dat een klant daar niet voor kiest. "Daarmee maak je de uiteindelijke keuze makkelijker voor de klant." In de loop der jaren is er wel wat veranderd. Brink: "Ik zie veel stoffeerders die geen stoffeerders zijn. Dat zijn meer stoelbekleders. Ik kom stoelen tegen die drie lagen stof hebben. Die zijn eerder bekleed, maar dan niet zoals het hoort."

Brink verzorgt naast meubelstoffering ook (leer)onderhoud, meubel- en antiekrestauratie en het matten van stoelen. De laatste zeven tot tien jaar kopen ook veel mensen gebruikte meubels die ze vervolgens laten herstellen. "Mensen gaan serieus op zoek naar een bepaalde stijl of een specifiek merk en geven daar best wel wat geld voor uit." De trend naar hergebruik vindt Brink positief. Pakt hij alles aan? "Nee", laat Brink duidelijk weten. "Op het moment dat iets niet de moeite waard meer is dan doe ik het niet. Bij een dierbaar stuk is dat soms lastig voor een klant. Ik adviseer hen vaak om er dan goed over na te denken."

De meubelstoffeerderij is gevestigd aan de Koningsstraat 76. www.meubelstoffeerderijbrink.nl.