'Ik krijg nog steeds te horen dat ik er veel te gespierd bij loop', zegt Steff Overmars, hier op tweede pinksterdag op weg naar de overwinning in Woerden.
'Ik krijg nog steeds te horen dat ik er veel te gespierd bij loop', zegt Steff Overmars, hier op tweede pinksterdag op weg naar de overwinning in Woerden.

De breedste en toch de snelste

HILVERSUM - Steff Overmars was vijf jaar geleden nog een verdienstelijk gewichtheffer, nu gaat hij vol voor de duursport. Zijn imposante torso is noodgedwongen afgeslankt, hoewel de spierbundels maandag nog steeds uit zijn trisuitje puilden toen hij net als vorig jaar de kwarttriatlon van Woerden won.

door André Verheul

Het ging voor de Hilversummer van een leien dakje daar in Woerden tijdens de 1 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen. "Ik zit in een periode van zware trainingen en dat betaalde zich al snel uit. Met het fietsen had ik al zo'n grote voorsprong dat het lopen meer een training was dan een wedstrijd." Overmars (uit 1986) werkt toe naar de halve triatlon in het Duitse Kraichgau op 7 juni. "Dat parcours ligt mij, maar ik verwacht een sterk deelnemersveld. Als ik een goede dag heb, kan ik hoog eindigen."

Droom
Mocht dat wondertje geschieden, dan zou dat kwalificatie kunnen betekenen voor de Ironman van Hawaii, het WK langeafstand. We praten dan over de klassieke afstand in deze sport: 3,86 km zwemmen, 180 km fietsen en een volledige marathon (42,2 km). Een normaal mens peinst er niet over, maar voor een triatleet is Hawaii hetzelfde als Wimbledon voor een tennisser. Dit seizoen stelt Overmars alles af op deze droom. "Elke triatleet wil daar ooit een keer bij zijn, maar de kwalificatie is zo moeilijk. In Kraichgau hoeft het nog niet te gebeuren, maar in augustus is er een volledige Ironman in Zweden waarmee je je ook kunt kwalificeren voor Hawaii en daar richt ik mij op." Zegt Steff Overmars, die vier jaar geleden in Weesp pas zijn eerste kwarttriatlonnetje afwerkte. "Ik deed mee voor de lol, maar vond het zo leuk dat ik het serieus heb opgepakt. Ik kom uit het waterpolo en het gewichtheffen, dus ik had en heb niet echt het lijf voor een duursporter. Met zwemmen en fietsen komt die power nog wel van pas, maar met lopen sjouw ik te veel mee. Ik ben inmiddels al flink wat spiermassa kwijt, zeker 20 kilo, hoewel ik nog steeds te horen krijg dat ik er veel te gespierd bij loop..."
Als Hawaii dit jaar niet lukt, dan volgend jaar maar. "Ik vind die lange afstanden echt leuk om te doen. Eens kijken of ik de aansluiting met de top van Nederland weet te vinden."