HilverSummer op het Weversplein.
HilverSummer op het Weversplein. Foto: Bastiaan Miché

Het strandgevoel van Scheveningen, maar dan in Hilversum

HILVERSUM - Wie denkt dat-ie een stuk moet fietsen of in de auto moet zitten om naar het strand te gaan, heeft het mis. Frank Loois, eigenaar van Zilt&Zo en de Jonge Graef van Buren, heeft een heus stadsstrand laten aanleggen tussen zijn twee restaurants op het Weversplein.

door Barbara Schriek

Op het Hilversumse plein ligt nu 25 kuub zand. Dat zijn twee vrachtwagens vol. Het idee speelde al langer bij de ondernemer, tot een van de medewerkers dit jaar ineens zei: "Hé, dat strand. Gaan we dat nog eens doen?" Zo gezegd, zo gedaan, en het resultaat mag er zijn. "Normaal zijn we pas vanaf 16.00 uur open. Een gedeelte van ons terras ligt in de schaduw, maar 's middags staat het in de volle zon. Nu met het strand zijn we ook met de lunch en de borrel open", zo vertelt Loois. "Een jaar of zes geleden probeerden we ook al eens met de lunch open te zijn. Dat was zonder succes. Maar dat gaat nu veranderen."

Schepjes
Tijdens het pinksterweekend wist iedereen het strand al snel te vinden, het mooie weer was als een kers op de taart. "We zien mensen van alle leeftijden langskomen. Vooral ouders met kinderen ploffen rond een uurtje of drie neer en gaan aan de borrel. Er staan emmertjes en schepjes voor de kinderen om mee te spelen en dat doen ze dan ook", aldus Loois. Er zijn niet veel regels wat betreft het strand. "Honden mogen wel op het terras, maar niet in het zand." Het strand is gedoopt tot HilverSummer mét gelijknamige Facebookpagina en website. Het moet het gevoel van Scheveningen geven, maar dan gewoon in Hilversum, inclusief loungebanken en strandstoelen.
Nu moet alleen nog het mooie weer aanhouden, maar Loois ziet ook daar geen moeilijkheden. "Pas als het terrasseizoen echt voorbij is, gaat het zand weg. Vorig jaar liep dat tot eind september, dus ik zie het hoopvol tegemoet." Dit jaar is het puur nog een test. "We kijken of de mensen het leuk vinden, maar we hebben ook al allemaal ideeën voor activiteiten. Jammer dat we daarvoor afhankelijk van het weer zijn. Maar als we dit jaar een activiteit plannen, zal het heel last minute worden." Hij stelt een barbecue voor, maar heeft ook al plannen voor een beachmovie in samenwerking met Filmtheater Hilversum. Aan zijn enthousiasme zal het in ieder geval niet liggen.
En de medewerkers? "Die vinden het af en toe best zwaar om continu door het zand te moeten lopen, maar ze zijn razend enthousiast. We komen natuurlijk met leuke stukjes in de krant en als er mensen langskomen kijken ze lachend naar het strand. Dat doet je goed. Vanaf volgende week zullen alle werknemers ook in zomerkleding lopen. Een mooi shirt en een zomerse sloof, maar slippers gaan me nog een beetje te ver!", lacht Loois.

Try-out
In het begin heeft Loois nog wel met een buurtbewoner moeten spreken. "De bewoner stelde dat het niet in het historische uitzicht hoort. Maar ik heb gezegd dat het nog een try-out is en dat ik opensta voor eventuele opmerkingen. Verder is iedereen laaiend enthousiast."

Het strand zal op maandag en dinsdag open zijn vanaf 16.00 uur, op woensdag t/m zondag al om 12.00 uur. Grote kans dat bij mooi weer ook op maandag en dinsdag het terras eerder open zal zijn. Speciaal hiervoor is er ook een cocktailkaart ontwikkeld.

Plannen voor een beachmovie met het filmtheater zijn er