De vierjarige Pepijn vermaakt zich opperbest bij de opvang op het Mediapark.
De vierjarige Pepijn vermaakt zich opperbest bij de opvang op het Mediapark. Foto: Karin van Leeuwen

'Mooi om te zien dat de anderen weten dat Pepijn anders is'

HILVERSUM - Vrolijk holt Pepijn (4) de gezamenlijke speelruimte van Studio Kakelbont binnen. Hij zwaait naar andere kinderen, omhelst medewerkster Sandra en gaat spelen. Glimlachend slaat zijn vader Bart van Aggele het tafereeltje gade. "Het is zo mooi dat dat mannetje terecht kan op een reguliere kinderopvang", vindt hij. Pepijn heeft namelijk een beperking. En sinds begin dit jaar heeft Media Kinderopvang Studio Kakelbont passende kinderopvang voor kinderen die extra zorg of aanpassingen nodig hebben.

door Karin van Leeuwen

Toen de ouders van Pepijn ontdekten dat er 'iets' was met hun zoon, zochten ze hulp. Wat er precies was wisten ze niet, maar dat er wat was stond als een paal boven water. Na een lange zoektocht deelde een kinderneuroloog de ouders mee dat Pepijn nooit zou kunnen lopen. En dat ze over een jaar maar terug moesten komen. Pepijn ging naar hetzelfde kinderdagverblijf waar zijn twee oudere zussen ook werden opgevangen. Directeur Nina Hogenboom ontving het kereltje met open armen. "Ik heb in de gehandicaptenzorg gewerkt, en wilde graag investeren in Pepijn", vertelt Hogenboom.
Ze liep al langer rond met het idee om passende opvang te bieden. Toen Studio Kakelbont in 2011 op het Mediapark werd gebouwd, hield Hogenboom al rekening met een speciale groep. Eén ruimte is groter, rolstoelvriendelijk en gelegen aan de tuin. Ideaal voor kinderen die meer zorg nodig hebben. De crisis brak uit en het ging sowieso minder goed met de opvang. Hogenboom liet haar plan varen. Tot vorig jaar. Ze ging om de tafel zitten met onder andere de Trappenberg, Vroeghulp, de GGD en de gemeente. "Ik wil opvang bieden aan kinderen die extra zorg of aanpassingen nodig hebben. Dat kunnen kinderen zijn met, (het vermoeden van) ontwikkelingsproblemen, een handicap of chronische ziekte. Kinderen van 0 tot 4 jaar spelen en leren met elkaar in de groep De Regisseurtjes onder leiding van Bonny Meewis, een speciaal opgeleide medewerkster. Zo kunnen ouders blijven werken", zegt Hogenboom.
Dat is wat de ouders van Pepijn zochten. Van Aggele weet nog goed dat hij en zijn vrouw vreemd werden aangekeken toen ze bij hun jacht naar kinderopvang, vertelden dat ze beiden wilden blijven werken. De medewerkster begreep er niets van. Mevrouw kon toch thuisblijven om voor haar kind te zorgen? Bovendien: er is een speciale opvang. Probleem is volgens Hogenboom dat de gespecialiseerde opvang open is van 9.00 tot 14.30 uur en dat zijn vaak niet de werktijden van een ouder.

Na een goede voorbereiding is De Regisseurtjes gestart. De gemeente tastte in de buidel, trok het potje 'begeleiding tijdens werk en school' breder, en zo krijgt het project subsidie waardoor ouders niet meer betalen dan voor reguliere opvang. "Sterker nog," zegt Hogenboom, "wij bekijken de financiële situatie van elke ouder. Ik vind namelijk dat ouders recht hebben op passende opvang." Voordeel van deze passende opvang is dat de kinderen als ze op Studio Kakelbont zijn, bezocht kunnen worden door bijvoorbeeld een fysiotherapeut of logopediste als dat nodig is. Zo worden de ouders minder belast. "Moet je je voorstellen: je werkt en op de dagen dat je kind thuis is moet je naar therapie of logopedie. Fantastisch toch dat die mensen naar het kind op het kinderdagverblijf komen?", schetst Hogenboom.
De andere kinderen zijn helemaal gewend aan Pepijn. Regelmatig komen er kinderen bij hem spelen of neemt hij zelf een kijkje in de andere groep. "Het is zo mooi om te zien dat de andere kinderen weten dat Pepijn anders is en rekening met hem houden. Een kind voelt dat aan", weet Hogenboom.