Zaterdag 30 mei praat TVE over Hilversum als mediastad.
Zaterdag 30 mei praat TVE over Hilversum als mediastad. Foto: Bastiaan Miché

vrijdag 29 mei

Pyjamadag Evil Plan

De rockband Evil Plan lanceert haar gloednieuwe videoclip 'Pyjama Days' in thuisstad Hilversum, dat wordt gevierd met een pyjamadag in poppodium de Vorstin. Nadat Beatnik Fandango de avond heeft geopend, presenteert Evil Plan haar videoclip en speelt de band een eenmalige set waarin unieke gastoptredens worden verzorgd door o.a. Your Royal Highness en SNOWE. DJ Danny Diamond verzorgt de afterparty. Bezoekers die in nachtkledij komen krijgen hun eerste drankje van de band. De zaal gaat open om 20.00 uur, het feest begint om 20.30 uur. De entree is gratis.

zaterdag 30 mei

Stoer in de Schaduw

De botanische tuin Pinetum Blijdenstein en Groei & Bloei Afdeling Hilversum en Wijdemeren houden van 10.00 tot 17.00 uur een plantenmarkt met als thema (half)schaduwplanten. Gespecialiseerde kwekers en diverse plantenverenigingen zijn aanwezig om bezoekers te informeren over planten en heesters die geschikt zijn voor een schaduwplaats. Naast de markt zijn er rondleidingen door de tuin en de kassen en wordt een aantal korte lezingen gehouden in het bezoekerscentrum Klein Vogelenzang. Om 13.00 uur houdt Ton Hannink, autoriteit in de clematiswereld, een verhaal over zijn favoriete (half)schaduwplant, de clematis. Toegang € 2,50. Jaarkaarthouders Pinetum en leden Groei & Bloei gratis. Van der Lindenlaan 125. www.hilversum.groei.nl.

Voorjaarsmarkt

Op de voorjaarsmarkt van St. Joseph staan kramen met creatieve producten. Zo zijn er kleine cadeautjes, lekkernijen en tweedehands kleding. Ook is er een springkussen en livemuziek. 10.00 tot 15.00 uur. Wijkcentrum St. Joseph, Minckelersstraat 71. Voor tafelhuur en informatie: 035-6420719.

Zeefdrukken

De kennismakingsworkshop Zeefdrukken voor volwassenen bij Grafisch Atelier Hilversum wordt gegeven door Paul Ruks. 10.00 tot 15.00 uur. € 25,-. www.gahilversum.nl.

Lustrum TVE

Stichting Tussen Vecht en Eem en de H.H.K. Albertus Perk houdt haar jaarlijkse Open Dag. Het ochtendprogramma vindt plaats in het Muziekcentrum van de Omroep aan de Heuvellaan 33. Het thema van de dag is 'Hilversum als Mediastad, verleden en toekomst'. Het programma begint om 10.00 uur, de ontvangst is vanaf 9.30 uur. Ad van Liempt geeft een lezing. Architectuurhistoricus Max Cramer schetst een beeld van de rijkdom aan gebouwen. Als afsluiting van de ochtend wordt een paneldiscussie gehouden en om 12.30 uur staat er een lunchbuffet klaar. Tot 16.30 uur zijn er excursies. Meer informatie is te vinden op www.tussenvechteneem.nl. € 30,- voor het buffet, excursie en borrel.

Eurodag

Alle niet-geprijsde kleding gaat voor € 1,-. de deur uit en alle geprijsde kleding kan worden meegenomen voor de helft van de prijs. Ook schoenen en gebruiksvoorwerpen worden verkocht tegen zeer geringe prijzen. Bouw zo een nieuwe garderobe op. Kledingwinkel Leger des Heils, Nieuwe Doelen 30-32. 10.00 tot 15.00 uur.

Autowasactie

Junior drumcorps Jong Beatrix houdt een autowasactie in Kerkelanden. Met de opbrengst gaat de muziekvereniging meedoen aan de German Open in Hameln. Tussen 13.30 en 17.00 uur staan de kinderen bij Wiggerts wasstraat in Kerkelanden en bij het clubgebouw aan de Neuweg 357 klaar om auto's te laten blinken. De wasstraat wordt omgetoverd tot een muzikale straat, waarbij Jong Beatrix haar repertoire laat horen terwijl de automobilisten een hapje en drankje krijgen. Ondertussen worden de auto's schoongemaakt. De kinderen staan tussen 13.30 en 17.00 uur aan de Franciscusweg 6 klaar met de schoonmaakspullen. Bij het clubgebouw van Jong Beatrix kan op diezelfde tijd het interieur voor een paar euro's schoongemaakt worden. Ondertussen is daar ook een grote rommelmarkt; deze is vanaf 9.00 uur te bezoeken.

Dansvoorstelling
Step Up

'Step up' is een dansvoorstelling voor liefhebbers van muziek. Het thema van de voorstelling is 'Schoenen' en alle facetten van dans zijn in de voorstelling verwerkt. Meer dan 200 dansers uit alle leeftijdscategorieën van Studio Dansu dansen klassiek ballet, breakdance, moderne dans en hiphop. Locatie: Theater Gooiland Hilversum, Emmastraat 2. Aanvang: 14.00 en 19.00 uur. € 15,-. Kaartverkoop: www.gooilandtheater.nl.

Jubileumconcert

Harmonieorkest Prinses Irene geeft in het kader van haar 70ste jubileum samen met het Haarlems Gemengd Koor een concert in het Muziekcentrum van de Omroep. De jubileumconcertreeks bestaat uit de uitvoering van 'The Armed Man: A Mass for Peace' van Karl Jenkins, gecomponeerd voor koor, orkest en solisten en vertoning van aangrijpende beelden. 20.15 uur. Reserveren via www.prinses-irene.nl. € 20,-.

Prijsuitreiking

Vanaf 13.00 gaan er elk half uur 100 dutchies uit de bij de RABO op de Kerkstraat En aansluitend de uitreiking van de te winnen Vespa scooter, aan degene die de meeste dutchies heeft verzameld bij de deelnemende bedrijven.

zondag 31 mei

Fietstocht

Om 10.00 uur vertrekt fietsgilde 't Gooi bij Kerkbrink Hilversum voor de tocht 'Combi Fietsboot Eemlijn'. Kosten: € 10,- voor de combinatie met een fietstocht in Baarn. Zie www.fietsgilde.nl. Deelnemers dienen zelf voor een lunchpakket te zorgen.

Dag van het Park

De Dag van het Park is voor het hele gezin; er zijn veel leuke dingen te doen en te zien. Er worden behendigheidsspellen gespeeld op het water in de Oude Haven en in de Oude Haven zelf. Vanaf 13.00 tot 17.00 uur is er een doorlopende poppenkast/theatervoorstelling, verzorgd door Theater Fantast uit Leiden.

KleintjeKunstCafé

Het seizoen van Theater Kleintje Kunst wordt traditioneel afgesloten met KleintjeKunstCafé, een ontmoetingsplaats voor toneel-, muziek- en andere cultuurminnaars. Voor de zomer komt, wordt er nog één keer een feestje gevierd. 15.00 uur.

Concert

Het duo Nico Brandon (viool) en Hanneke Plomp (piano) speelt in de grote zaal van de Regenboogkerk. Het programma bestaat uit werken van Mozart, Schubert en Smetana. Aanvang: 15.00 uur. € 10,-. www.regenboogkerkhilversum.nl.

KoopZondagKerk

De Grote Kerk aan de Kerkbrink opent haar deuren voor het winkelende publiek en andere belangstellenden in de binnenstad van Hilversum. Voorafgaand aan deze KoopZondagKerk worden in het centrum kleine attenties uitgedeeld. Iedereen kan daarna tussen 16.00 en 17.00 uur de kerk binnenlopen om rustig te zitten. Ds. H.J. Donken spreekt over het thema 'Leve de Koning!' Toegang is gratis. www.grotekerkhilversum.nl.

maandag 1 juni

Sieraden Maken

Tijdens de Week van de Amateurkunst verzorgt edelsmid Greet Harinck twee workshops sieraden maken in de GSA Galerie. Zij leert oude techniek voor het maken van ringetjes, een ketting of een armband. Het resultaat is een fleurig, soepel sieraad voor de zomer. 13.00 tot 17.00 uur. Langestraat 52. € 22,50 incl. materiaal. Opgeven: info@gsagalerie.nl. De workshop wordt ook gegeven op vrijdag.

dinsdag 2 juni

Zeefdrukken

De kennismakingsworkshop Zeefdrukken voor volwassen bij Grafisch Atelier Hilversum wordt gegeven door Paul Ruks. 19.00 tot 22.00 uur. € 12,-. www.gahilversum.nl.

woensdag 3 juni

Fietstocht

De dagtocht Bos en Heide begint om 10.00 uur vanaf de Kerkbrink (Museum) Hilversum. De tocht gaat door diverse bos- en heidegebieden zoals Spanderswoud, Wester- en Zuiderheide, Groeneveld, Lage Vuursche en de Hoorneboegse Heide. € 3,-. Fietsers dienen zelf voor een lunchpakket te zorgen.

Begraafplaats

De gemeentelijke begraafplaatsen van Hilversum houden in het kader van de landelijke Week van de Begraafplaats, met het thema 'Ik vergeet je niet' een aantal activiteiten op twee van haar begraafplaatsen. Woensdag 3 juni kunnen kinderen om 14.00 uur meedoen aan een speurtocht op de Noorderbegraafplaats. Na de rondleiding kunnen kinderen een mini-insectenhotel maken. Op Zuiderhof wordt die dag om 10.00 uur een presentatie getoond waarbij de geschiedenis van de gemeentelijke begraafplaatsen en toekomstverwachtingen worden gedeeld. Mieke Verkuil, bedrijfsleider Begraafplaatsen en Crematorium, vertelt over haar visie. De renovatieplannen van de begraafplaats aan de Bosdrift en de komst van het crematorium op Zuiderhof staan hierbij centraal.

Bingo

In wijkcentrum St. Jospeh aan de Minckelersstraat 71 start om 14.00 uur een bingo. Deelnemers kunnen leuke prijzen winnen.

donderdag 4 juni

Natuurcursus

Wat betekent schoon water voor de bewoners van het Naardermeer? Een beter beeld van de waterhuishouding en waterkwaliteit in het meer wordt gegeven tijdens deze cursusavond. 19.30 tot 22.00 uur. € 15,-. Infoschuur Goois Natuurreservaat, Naarderweg 103. Opgeven: natuurcursus.ivngooi@gmail.com.

Minicollege

Prof. mr. Sutorius, hoogleraar Strafrechtwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en raadsheer, vertelt in het minicollege 'Overtuigen als Redenaar' over de kunst van de retorica. Het college is georganiseerd door de VVD Hilversum en vindt plaats aan de Emmastraat 15. Om 19.30 uur is de inloop, om 20.00 uur begint het college. De toegang is gratis.

Zaterdag 30 mei houdt Jong Beatrix een autowasactie.