Aan busvrije Kerkbrink
kleven ook nadelen

HILVERSUM – Bedenk goed dat een busvrije Kerkbrink ook nadelig kan zijn. Dat is de boodschap van reizigersadviesraad openbaar vervoer Rovoc Noord-Holland aan de gemeente Hilversum. In een vorige week verstuurde brief geeft zij onder meer aan dat de binnenstad goed bereikbaar moet blijven.

Wethouder Floris Voorink ziet de bus liever gisteren dan vandaag verdwijnen van het plein. Het openbaarvervoermiddel hoort niet op een levendiger Kerkbrink, zoals Hilversum in de Centrumvisie voor ogen heeft. De VVD'er is met Connexxion in gesprek hierover en gaf al aan dat er wel wat haken en ogen aan zitten. Rovoc doet nu eveneens een duit in het zakje. De reizigersadviesraad zegt dat de gemeente de bereikbaarheid van het centrum voor het openbaar vervoer in de gaten moet houden. In hun visie is dat juist een verrijking voor de binnenstad.
Rovoc hoopt dat de gemeente met goede alternatieven komt die vlak bij dit plein zijn als de bus definitief van de Kerkbrink verdwijnt. "Dat is de beste manier om deze omgeving levendig te houden", aldus de briefopsteller. De huidige buslijnen die over het plein gaan zijn belangrijke lijnen voor inwoners van bijvoorbeeld Kerkelanden en toeristen, stelt het adviesorgaan. Groot bezwaar maakt Rovoc tegen het mogelijk omleggen van lijn 1, zodat deze niet meer over de Vaartweg gaat. Daarmee blijven belangrijke tehuizen voor senioren verstoken van openbaar vervoer en dat terwijl deze doelgroep een van de belangrijkste gebruikers is van het stedelijk openbaar vervoer.

Tevens meldt zij de gemeente dat welke route zij ook kiest, de reistijd ook langer wordt. Dat heeft vooral voor lijn 1 gevolgen. Het aantal dienstregelinguren neemt sterk toe. De provincie Noord-Holland heeft al laten weten geen extra geld te willen spenderen. "Dat betekent onvermijdelijk het schrappen van ritten uit de huidige dienstregeling in Hilversum", besluit Rovoc.